Криза та можливості, відновлення України: Вінницька делегація бере участь у енергетичному семінарі Україна – ЄС

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 7 червня, в Берліні проходить Енергетичний семінар Україна –ЄС: Енергетичні аспекти європейської інтеграції та відновлення економіки України: криза і можливості. Вінницьку громаду на заході представляють заступник міського голови Ігор Откидач та директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська. Метою семінару є налагодження нових шляхів міжнародного партнерства, спрямованого на досягнення глибокої та інноваційної перебудови енергетичного сектору України для ефективного протистояння викликам війни, а також впровадження реформ, необхідних для повної євроінтеграції та повоєнного відновлення країни.


Учасників семінару, зокрема запросили до ґрунтовної та плідної дискусії про передові дослідження, представлені в «Сила України Прогноз розвитку галузі на 2023-2024 рр.», який виступає за децентралізовану генерацію відновлюваних джерел як перевагу альтернативним зруйнованим вугільним електростанціям. Незмінною метою у цій сфері залишається повна інтеграція енергетичних ринків Україна та ЄС.

«Енергетична безпека – це не лише питання забезпечення безперебійного постачання енергії, а й стратегічне завдання, яке вимагає комплексного підходу. Особливо актуальним це питання стає в умовах війни, яку переживає наша країна. Розуміючи виклики, ми максимально мобілізуємо ресурси та впроваджуємо інноваційні підходи для забезпечення енергетичної стійкості громади. Вінниця вже зробила значні кроки в цьому напрямі, активно працюючи над впровадженням сучасних технологій енергозбереження, розвитком відновлюваної енергетики та модернізацією енергетичної інфраструктури», – розповів у перебігу жвавої дискусії заступник Вінницького міського голови Ігор Откидач.

За його словами, Вінниця завжди була і попри воєнні виклики залишається флагманом енергетичних перетворень. Так, першою серед міст України задекларувала Зелений курс (2022 р.), також першою отримала Європейську Енергетичну Відзнаку (2015 р.), є підписантом Угоди Мерів (2011 р.), Членом Асоціації «Енергоефективні міста України» (2010 р.). Крім того, 8 разів поспіль Вінницю визнавали найкомфортнішим містом для життя в Україні.

«На наші плани та пріоритети вплинуло повномасштабне вторгнення. Зараз найголовніший – підтримка обороноздатності країни. Не менш важливим є й зміцнення економічного фронту, адже це ключовий кейс стійкості громади, – зазначив Ігор Откидач. – Сьогодні ми посилено працюємо над збільшенням об’ємів чистої, відновлювальної енергетики із сонця, землі, вітру. Це важливо не тільки в умовах війни, коли ворог робить усе, щоб знищити енергетичну інфраструктуру України, а й з урахуванням загальноєвропейських тенденцій сприяння енергоефективності та енергозбереження. Саме із цієї позиції участь у цьому представницькому семінарі для нас дуже корисна».

На семінарі порушується широке коло питань: від можливостей енергетичної трансформації України та користі від неї – до того, якої підтримки потребують на місцях для впровадження відповідних реформ та які виклики постають на цьому шляху.

«Під час дискусійної панелі із обміну досвідом, представлення практичних ідей та досліджень – ми не лише розповіли про Вінницю, а й почули чимало корисних порад, зокрема від наших німецьких партнерів. Загалом семінар, як і передбачалось, став платформою для напрацювання дорожньої карти, що дозволить у майбутньому скористатися інвестиційними можливостями країн ЄС», – зауважила директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook