92-річна вінничанка Катерина Бартиш допомагає українському війську грошима, які вона заощаджує з пенсії

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

А ще поважна пані колекціонує історії про Вінницю. 9 років жінка збирала статті про місто над Бугом з місцевих газет в альбоми, один з яких передала «Музею Вінниці».

Катерина Петрівна шанує місто, яке її прийняло у 1963 році. Тоді уродженка Житомирщини, яка дитиною була у складі партизанського руху, а згодом – працівницею місцевого трамвайного парку приїхала до міста над Бугом разом із подругами. Тут вона знайшла роботу та зустріла свою долю – коханого чоловіка.

13 років Катерина Петрівна працювала на будівництві, стільки ж – на заводі «Термінал». На пенсії теж не сиділа без роботи: була помічницею вихователя у дитячому садочку. Загалом жінка має 39 років трудового стажу.

Уже на пенсії жінка захопилася збиранням історій про Вінницю. З газет, які вона виписувала, старанно робила копії або вирізала статті зі згадками про місто та складала до альбомів. Спогади про Другу світову війну, День Європи у Вінниці, незалежність української церкви, коштовні археологічні знахідки Поділля, медицина краю – все це і багато інших статей зібрала пані Катерина.

Статтю про рідну мову Катерина Петрівна навіть цитує: «Мова – це не просто засіб спілкування. Це – душа народу. Доки жива мова, доти житиме і народ».

Альбом зі згадками про місто та іншими статтями передали «Музею Вінниці». Як зазначають у закладі, у добірці зустрічаються копії регіональних матеріалів ще з 2009 року. Вони досить цінні для співробітників музею як науково-допоміжні. Ще два альбоми Катерина Петрівна подарувала архівам двох місцевих шкіл.

92-річна патріотка не залишається осторонь і від історії сьогодення. Кошти, які жінка заощадила з пенсії, перерахувала на допомогу родичу, який отримав поранення на фронті. Ще 1 000 гривень жінка спрямувала на дрони. Кошти передала волонтерам через поштаря.

«Я люблю нашу Вінницю, де я зустріла свою долю, виховала сина і онука, люблю українців і всіх добрих людей. Хочу, щоб наша Вінниця та Україна процвітали», – говорить Катерина Петрівна.

За свідому громадянську позицію та з нагоди дня народження Катерині Петрівні Бартиш вручили грамоту від міської ради, а також квіти та грошову премію. Привітали вінничанку директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова та начальниця відділу організаційного забезпечення та діловодства Людмила Янкова.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook