Відбулась презентація мистецького проєкту «Історія культурного опору російській агресії та деукраїнізації Донбасу часів тоталітарного режиму»

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

19 червня у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського відбулась презентація мистецького проєкту «Історія культурного опору російській агресії та деукраїнізації Донбасу часів тоталітарного режиму». В його межах представили роботи художників із Краматорська. Організатори події – департамент культури ВМР спільно з ГО «Ivangard».

Як зауважив директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук, сьогодні дуже важливо підтримувати мистецтво та розвивати його.


«Мистецтво не тільки слугує засобом самовираження та єднання людей, а й може стати ліками для покоління, яке переживає війну. Завдяки фантазії, вигаданим світам, картинам, скульптурам і поезії ми можемо відірватися від суворої реальності, нехай навіть на короткий час», – повідомив він.

У межах проєкту представили 33 роботи видатного краматорського художника Івана Борисова (1943-2021), який у своїй творчості об’єднав класичний стиль та авангардизм, створивши власний неповторний стиль малювання – «Івангардизм». Також на виставці можна побачити 9 робіт його послідовника та колекціонера Максима Дрогобецького.

Він розповів, що Іван Борисов став справжнім учителем і наставником для багатьох молодих митців. Його роботи відображають дух протесту проти російської агресії та політики деукраїнізації Донбасу, і завжди були сповнені любові до України та всього українського.

Сам же Максим Дрогобецький був вимушений покинути рідний Краматорськ на початку російської агресії. Свої перші картини він почав створювати у 2023 році, наслідуючи стиль майстра. У них він зображає власний погляд на мистецтво в сучасному світі.

Презентація експозиції пройшла з великим успіхом. Відвідувачі мали змогу не лише насолодитися прекрасними творами мистецтва, а й зануритися в історію культурного опору Донбасу.

Виставка експонуватиметься до 3 липня 2024 року.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook