Правила поведінки та безпеки під час літніх канікул: працівники Ситуаційного центру через камери відеоспостереження слідкують за порядком на вулицях

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Питання безпеки дітей на період літніх канікул піднімається на перше місце. Часто малеча втрачає пильність, увагу і забуває про правила поведінки та безпеки життєдіяльності. Тому працівники Ситуаційного центру, які через камери відеоспостереження слідкують за порядком на вулицях Вінниці, закликають батьків звернути на це увагу та регулярно проводити тематичні виховні бесіди з дітками.

«З початку літа діти пішли на канікули і відтепер в них значно більше часу на відпочинок та пустощі. Ми бажаємо вінницьким родинам провести цей час безпечно та з користю. Тому й закликаємо батьків час від часу нагадувати дітям про правила поведінки на дорогах, в громадських місцях, під час відпочинку на водоймах тощо. Спостерігаючи за ситуацією в місті, працівники “Ситуаційного центру” фіксують різні випадки, яких можна було б уникнути, будучи обережнішими. Тож звертаючись до батьків, ми просимо на власному прикладі демонструвати обережність і безпечну поведінку. Звертайте увагу на своїх дітей та щоденно виділяйте декілька хвилин на відверту розмову з ними. Пам’ятайте: щоб не хвилюватись та не чекати поганої звістки щодо життя та здоров’я ваших дітей, їм потрібно давати чіткі знання і вміння, як діяти в тій чи іншій ситуації», – зазначив начальник КП «Муніципальна варта» Віталій Чигур.


Зокрема, Віталій Чигур говорить, це стосується і важливості дотримання правил дорожнього руху:

«За допомогою камер Ситуаційного центру м. Вінниця зафіксовано чимало фактів, коли малолітні діти переходять дорогу у невстановлених місцях, раптово вибігають на нерегульовані пішохідні переходи, не реагують на сигнали світлофора, хаотично і небезпечно рухаються на електросамокатах чи велосипедах. До прикладу, нещодавно на площі Калічанській двоє молодиків, їдучи на електросамокаті, не впорались із керуванням, втратили рівновагу та впали на матір з візочком. На щастя, ні хлопці, ні жінка з дитиною не постраждали. А ось хлопчик, який вранці 4 червня різко вибіг на нерегульований пішохідний перехід прямо перед автомобілем на перехресті вулиць Соборної та Театральної, був госпіталізований до лікарні», – розповідає Віталій Чигур.

І справді, за даними патрульної поліції Вінниці, від початку 2024 року і станом на кінець травня в нашій області зафіксували 44 ДТП із постраждалими за участю дітей, внаслідок яких двоє неповнолітні загинули, 54 – травмувались. Тож нехтування правилами на дорозі може коштувати життя.

Завдяки плідній співпраці працівників муніципального Ситуаційного центру та поліцейських у найкоротші терміни діти повертаються до рідних. Тож громадян закликають не бути байдужими та одразу інформувати поліцію про зниклих дітей:

«У розшуку загублених дітлахів допомагають і наші камери Ситуаційного центру. До прикладу, наприкінці травня на лінію 102 надійшов виклик про дитину, яка загубилась. За допомогою камер відеоспостереження було встановлено, що хлопчик вийшов із ТЦ Sky Park. Зателефонувавши до адміністрації торгового центру, з’ясували, що хлопчика шукають батьки. Надалі їх скоординували щодо місця знаходження їхнього сина, – згадує Віталій Чигур. – Подібний випадок стався і на початку червня, коли зник шестирічний хлопчик на вулиці Зодчих. Шляхом моніторингу території за допомогою міської системи відеонагляду на перехресті вулиць Пирогова та Зодчих цю дитину виявили. За лічені хвилини на місце прибув екіпаж поліції, охоронці порядку посадили хлопчика у службове авто та відвезли додому».

До слова, за інформацією Головного управління поліції Вінницької області, у вихідні дні 8-9 червня до правоохоронців надійшло одразу сім повідомлень про дітей віком від 5 до 13 років, які не повернулись з прогулянки. На щастя, ніхто з них жертвою злочинів не став і всіх неповнолітніх поліцейські швидко розшукали та повернули рідним.

«У всіх випадках діти пішли на прогулянку без засобів зв”язку або не відповідали на дзвінки та не повернулись вчасно додому. Менш ніж за годину шестеро дітей були знайдені та передані батькам. Найстарша дівчинка повернулась самостійно. З ними все гаразд. Жертвою злочину ніхто не став», – зазначають у поліції.

Не менш важливими є й регулярні нагадування дітям про правила поведінки на воді. За даними ГУ ДСНС України у Вінницькій області, з початку 2024 року на водоймах загинули 27 вінничан, з них двоє – діти. Надзвичайникам вдалось врятувати 15 осіб, однак 8 людей отримали травми.

Рятувальники нагадують:

  • перегрівання на сонці може завдати шкоди здоров’ю та призвести до запаморочення, нудоти;
  • купатися можна при температурі повітря не нижче 20-25 градусів повітря і води не менше ніж 18 градусів, а також тільки у відведених для цього місцях;
  • пустощі у воді, неналежне використання плавзасобів та потрапляння на глибину можуть завершитись летальними наслідками.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook