9 липня, у Вінниці відбулась перша фокус-група, присвячена роботі з медичними відходами: читайте у матеріалі

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Протерміновані лікарські засоби, використані шприци, голки, ампули та інше. Вчора, 9 липня, у Вінниці відбулась перша фокус-група, присвячена роботі з медичними відходами, які продукуються на території громади. Захід, де зібралися представники громадськості та експерти, організований департаментом відновлення та розвитку та департаментом комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради в межах роботи над створенням Плану управління відходами громади.


Зустріч з обговореннями провели у культурному просторі «Піч».

Директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська зазначила, що об’єднання зусиль та знань спеціалістів дасть можливість напрацювати дієвий механізм у галузі управління відходами, який можна буде втілювати в нашій громаді.

«Ми зустрілись для того, щоб зібрати конкретні пропозиції та рекомендації, які в подальшому внесемо до Плану управління відходами Вінницької МТГ. Зокрема це стосується застосування нових підходів до збору та утилізації відходів та можливі шляхи до їх зменшення. Медичні відходи – це одна з актуальних тем не лише в сфері довкілля, а й охорони здоров’я. Зараз ми продовжуємо слідувати цілям Зеленого курсу, який Вінниця задекларувала в 2022 році. Цей документ направлений на збереження довкілля і тема поводження з відходами посідає чільне місце. Тож зараз ми докладаємо зусилля для того, щоб впровадити європейські підходи в нашій громаді і для цього залучаємо спеціалістів, щоб комплексно охопити цей напрям», – сказала Ольга Ремешевська.

Напрацьовуючи механізм щодо управління медичними відходами, учасники фокус-групи обговорювали різні питання. Інженерка з технагляду департаменту охорони здоров’я ВМР Людмила Мормітко розповіла про поточний стан управління відходами на території ВМТГ, а начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами, старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Вінницької області Олександр Шевченко проінформував про те, як відбувається облік та моніторинг у цій галузі.

Детально про ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з обробкою, знешкодженням, утилізацією і видаленням небезпечних медичних відходів присутнім розповіла представниця ТОВ «Еко-Захист» Ольга Болюх.

Модераторка засідання фокус-групи Юлія Замушинська додала, що до цієї зустрічі долучилися не лише члени робочої групи, а й небайдужі вінничани, яких цікавить тема поводження з відходами.

«Напередодні ми оприлюднили опитувальник і понад 30 охочих висловили бажання доєднатися до обговорень фокус-груп», – додала вона.

Попереду заплановані ще сім тематичних фокус-груп щодо управління небезпечними відходами, відходами будівництва та знесення, сільського господарства, промисловості, побутовими відходами тощо.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook