Практичний семінар з психоедукації від міжнародної організації «Лікарі без кордонів»: деталі

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

10 липня відбулася партнерська зустріч міжнародної організації «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières з помічниками ветеранів Вінниці. Для фахівців з супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб провели практичний семінар з психоедукації. Разом зі спеціалістами з охорони здоров’я та соціальними працівниками вони обговорили важливість психологічної допомоги, а також взяли участь в арттерапевтичній активності.

«Ми вже не вперше співпрацюємо з фахівцями організації “Лікарі без кордонів”. Вони багато роблять для стабілізації психологічного стану українців, працюють з пацієнтами з посттравматичним синдромом. Робота фахівців з супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб у Вінниці багато у чому схожа з психологами. Адже наші спеціалісти щоденно зустрічаються з багатьма людьми, фізично і морально травмованими воєнними діями. Вони консультують ветеранів, військових, їхні родини, рідних загиблих, померлих, безвісти зниклих оборонців… Тож спілкування з професійними психологами, психотерапевтами багато чому може навчити нас, а ми, зі свого боку, поділитися своїм досвідом з “Лікарями без кордонів”», – зазначив заступник директора Вінницького міського центру соціальних служб, начальник відділу «Сервісний офіс у справах ветеранів» Михайло Кузнецов.

Окрім фахівців з супроводу ветеранів, на зустрічі також була присутня заступниця голови громадської організації «Полум’я надії» Ганна Чернікова.

Молодша менеджерка з охорони здоров’я організації «Лікарі без кордонів» Анастасія Нєдєва та соціальна працівниця Мар’яна Рачок провели корисний семінар з психоедукації, обговоривши з помічниками ветеранів необхідність поширення інформації про психічне здоров”я, психологічні негаразди та їхні наслідки для особистості.

На початку зустрічі фахівці з супроводу ветеранів розповіли, за якими ознаками вони розуміють, що людина потребує психологічної допомоги. Після цього на фліпчартах написали, через які перешкоди люди не хочуть звертатися до спеціалістів з ментального здоров’я. А згодом – висловили аргументи, які вони використовують, щоб переконати клієнтів звернутися по допомогу.

Наостанок соціальний працівник «Лікарів без кордонів» Олег Погребняк провів арттерапевтичний майстерклас для помічників ветеранів. Їм запропонували намалювати водоспад у незвичайній техніці. Замість художніх пензлів учасники заходу використовували щіточки для фарби. Лише за допомогою двох кольорів фарб – синьої та білої – фахівцям вдалося створити реалістичний водоспад.

«Така техніка корисна для самозаспокоєння, адже вода, її плескіт та вигляд, завжди приводять людину в рівновагу», – зазначив Олег Погребняк.

Нагадаємо, фахівці з супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб консультують у Прозорих офісах соціального спрямування Вінниці за адресами: просп. Космонавтів, 30 (другий поверх); вул. Замостянська, 7; вул. Брацлавська, 85.

До них можна звернутися з приводу оформлення документів, надання пільг, гарантій і компенсацій, отримати консультацію щодо статусу учасника бойових дій, ветерана, члена сім’ї загиблого, різних довідок, оформлення пенсій, встановлення інвалідності.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook