Розбиті термометри, люмінесцентні лампи, монітори, батарейки… понад 200 випадків розлиття ртуті у Вінниці

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Розбиті термометри, люмінесцентні лампи, непрацюючі телевізори, монітори, батарейки… Усе це потребує правильного поводження та утилізації, а не просто викидається на смітник.

23 липня департамент відновлення та розвитку за участі департаменту комунального господарства та благоустрою провів засідання фокус-групи з питань управління небезпечними відходами. Це вже друга фокус-група щодо управління відходами у місті. Цього разу увага членів робочої групи, експертів та представників громадськості була приділена поводженню з небезпечними відходами. Як зазначив голова робочої групи з розробки Плану управління відходами ВМТГ, заступник міського голови Сергій Матусяк, метою таких фокус-груп є розробка документа, який би чітко та зрозуміло врегулював питання розв’язання цієї проблеми.

За словами координаторки фокус-групи, представниці департаменту відновлення та розвитку Юлії Замушинської, щороку в Україні, згідно з даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, утворюється приблизно – 500 тисяч небезпечних відходів. З них 30 % – це відходи лугів кислот та солей, 13 % – чорних металів, 11 % – змішаних недиференційованих, 10 % – інші мінеральні; 9 % – осади. Усі вони можуть чинити той чи інший негативний вплив на довкілля та здоров’я людей.

«Залежно від властивостей небезпечні відходи можуть бути токсичні, біологічні, вибухо- та вогненебезпечні, а також радіоактивні. Чимало небезпечних відходів, тих, які потребують спеціального поводження, на жаль, є у складі побутових відходів, тобто вони утворюються в процесі життєдіяльності людини. За даними проєкту Ареnа-2 щодня в Україні утворюється близько 1 300 тонн небезпечних відходів. 12 кілограмів небезпечних відходів в рік – в середньому продукує кожен українець», – каже Юлія Замушинська.

Як повідомив провідний фахівець відділу інженерно-технічних заходів та оповіщення управління організації заходів цивільного захисту Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Олег СЕМЕНОВ, за останні 10 років лише випадків розлиття ртуті у Вінниці працівники ДСНС зафіксували понад 200.

Під час роботи фокус-групи, присутні заслухали досвід комунального підприємства міста Хмельницький. Тут з 2018 року працює екобус, куди містяни можуть приносити усі види небезпечних відходів. Також в місті діють і стаціонарні пункти прийому таких відходів.

«Крім того, ми приділяємо значну увагу просвітницькій та інформаційній роботі, включаючи виїзди в школи та дитячі садочки. Діти – це та категорія, з якими особливо приємно працювати, і досить часто саме вони потім кажуть своїм батькам про необхідність правильного управління відходами», – розповіла представниця ХКП «Спецкомунтранс» Євгенія Смолієнко.

Загалом під час фокус-групи вивчали досвід і інших міст. Як резюмувала координаторка фокус-групи Юлія Замушинська, отриману інформацію та досвід обов’язково візьмуть до уваги при подальшій розробці плану управління відходами у Вінниці.

Нагадаємо, основною метою фокус-груп є збір інформації та пропозицій щодо управління відходами. Також в межах фокус-груп планують визначити пріоритетні заходи для зменшення утворення відходів на території громади, запровадити нові та удосконалити існуючі методи збору та утилізації відходів, а також сформувати стратегії інформування населення щодо правильного поводження з відходами та оцінка економічної доцільності запропонованих заходів. До цих зустрічей залучені представники громадськості та експерти для обговорення ключових питань і напрацювання ефективних рішень, які ми могли б реалізувати в нашій громаді з урахуванням потреб та інтересів жителів ВМТГ.

Перша така фокус-група відбулась 9 липня і була присвячена поводженню з медичними відходами. Попереду заплановані ще шість тематичних фокус-груп щодо управління відходами будівництва та знесення, сільського господарства, промисловості, побутовими відходами тощо.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook