Вінничани обмінюються досвідом зі Швецією: розвиток харчової галузі та агросфери

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Делегація з Вінниці на чолі із заступником міського голови Андрієм Очеретним відвідала шведське місто Крістіанстад. Під час робочого візиту вони ознайомилися з роботою технологічного парку Krinova Science Park. Ця зустріч стала важливою нагодою для налагодження співпраці між нашими містами, зокрема для розвитку партнерських стосунків між інноваційними парками, університетами та бізнесом.

За словами Андрія Очеретного, Krinova Science Park є найбільш потужним інноваційним майданчиком, який покликаний розвивати продовольчу сферу. Цей парк діє понад 20 років і він займає найкращі позиції у Швеції серед подібних центрів. Він також додав, що разом зі шведськими колегами вже підписали меморандум про взаєморозуміння між інноваційно-технологічним центром «Кристал» з Krinova Science Park, що в результаті дозволить обом сторонам обмінюватися найкращими практиками та разом створювати інноваційне майбутнє.

«Ми презентували колегам наш досвід створення інноваційно-технологічного центру “Кристал”, що є можливим завдяки співпраці Вінницької міської ради, німецької урядової компанії GIZ та ПРООН в межах їх спільного проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER). Один з корпусів центру до кінця року ми плануємо здати в експлуатацію і передбачаємо, що цей майданчик стане справжнім магнітом для розвитку креативної економіки та індустрій. Результат цього знайомства позитивний. Ми підписали меморандум про взаєморозуміння з Krinova Science Park, що дає можливість переймати найкращий досвід та створювати екосистему для інноваторів у Вінниці», – пояснює він.

В межах робочої поїздки делегати також взяли участь в продовольчій конференції Spot on Food 2024, яка була присвячена розвитку стійких систем та залучення інновацій у галузь харчової промисловості та сільського господарства.  На конференції, де зібралися провідні спеціалісти в різних галузях економічної діяльності з інших країн світу, Вінницю представляли й директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов та директорка КП «Інститут розвитку міст» Янна Чайковська.

Андрій Очеретний зауважив, що розвиток агросфери має важливе значення в контексті продовольчої безпеки для всього світу і України зокрема. На конференції вінничани поділилися досвідом роботи нашої громади в цьому напрямі з підприємцями-інноваторами у сфері харчування.

«Через війну та кліматичні зміни, ми мусимо перелаштовуватися і шукати нові шляхи для розвитку галузі, вирощування продукції та, звісно, її переробки. В планах – відійти від сировинної економіки, створюючи натомість додану вартість продукції. Вінницька міська рада робить все можливе для того, щоб стимулювати наших аграріїв до активної роботи, компенсуючи їм низку витрат, з якими вони зіштовхуються під час своєї роботи. До того ж розвиваємо майданчики, де в майбутньому будуть використовувати смартпідходи до харчової галузі.  Йдеться як про інноваційно-технологічний центр “Кристал”, так і один з наших індустріальних парків Volia Agri-food Park Vinnytsia, – розповідає Андрій Очеретний. – Це робота на перспективу, яка передбачає не лише залучення додаткових інвестицій в цей сектор та розвиток високотехнологічного виробництва, а й активність вітчизняного бізнесу та зростання їх конкурентоспроможності, а також збільшення податкових надходжень».

Андрій Очеретний також подякував за послідовну співпрацю в напрямку міської стійкості колегам з Nordic Urban Resilience Institute, яка почалась з участі Вінниці в програмі Making Cities Resident 2030.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook