Оновлена партія Порошенка: з волонтерами й армійцями в Європу та НАТО

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Україна в ЄС та НАТО — з чим «Європейська солідарність» йде до Ради.

«Європейська солідарність» 9 червня провела в Києві з’їзд, на якому представила кандидатів у народні депутати на дострокових парламентських виборах. У першій десятці «ЄС» — волонтери, ветерани армії та лідери кримськотатарського народу.

Політична сила Петра Порошенка проводить з’їзд в новому партійному офісі, а не в столичному Мистецькому арсеналі. Дійство минуло в динамічній атмосфері, без виступів з трибуни й зайвих реверансів. Першу десятку «Європейської солідарності» представляв сам Порошенко. Імениті спікери говорили про невідворотність членства в ЄС і НАТО, в якому вони вбачають запоруку заможного життя, гарантію безпеки й надійного захисту від російського агресора.


Відмовився від партії імені себе. «Блок Петра Порошенка» змінив назву й став «Європейською солідарністю», чітко окресливши свою ідеологію — продовження євроатлантичної інтеграції України. Саме Петро Порошенко протягом п’яти попередніх років закладав підвалини цього курсу. Від своєї стратегії він не відступатиме й надалі.

Під час минулої президентської кампанії Петро Порошенко пообіцяв, що вже до 2023 року Україна досягне критеріїв, необхідних для подання заявок на вступ до НАТО та ЄС. Тепер же боротися за це він буде зі своєю оновленою політичною силою, щоб до 2030 року Україну все ж таки прийняли до цих міжнародних організацій.

«Ми йдемо, щоб ніхто не розвернув країну назад у бік Росії, щоб ніхто не зупинив її на півдорозі до Євросоюзу та НАТО, щоб розкручений нами маховик євроатлантичної інтеграції не зупинила жодна сила — ні зовнішня, ні внутрішня «п’ята колона». Ми захистимо створену нашими зусиллями армію й українські пісні, і квоти на радіо й телебаченні. Ми захистимо безвіз і децентралізацію. І це наше перше спільне завдання. [ … ] Будь-які кроки, які суперечитимуть курсу на зміцнення української ідентичності, будь-які атаки на українську мову чи церкву — отримають нашу рішучу відсіч», — наголосив пан Порошенко.

Він додав, що членство в ЄС і НАТО не самоціль України, а «потужний інструмент продовження реформ, щоб забезпечувати гідний рівень життя кожному українцю й гарантувати мир на умовах національних інтересів країни, а не на умовах капітуляції». «Тому необхідно не допустити в парламенті однопартійної більшості й однопартійного уряду», — наголосив Порошенко.

Зібрали зіркову команду. Перша десятка «Європейської солідарності» чітко відповідає партійній ідеології. Кандидати в списку — з різних фронтів — політичного, дипломатичного й військового, всі вони боролися проти російської агресії, за інтеграцію в ЄС і НАТО.

Перший у списку партії — сам Петро Порошенко. Другий — спікер парламенту Андрій Парубій, якого Президент назвав «фантастичним патріотом України». «На противагу медведчукам в парламенті має бути українська сила. Це не іграшки й не «КВН», — заявив Парубій. Третьою у списку партії «Європейська солідарність» іде Ірина Геращенко, нині перша віце-спікерка Верховної Ради.

Саме під головуванням Парубія народні депутати ухвалювали мовний і церковні закони. А пані Геращенко була однією з представників України на переговорах у Мінську й працювала зокрема над звільненням українців із катівень у Росії та на непідконтрольних територіях Донбасу.

До першої десятки також увійшли лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, екс-голова Львівської обласної держадміністрації Олег Синютка й віце-прем‘єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Однією з найуспішніших реформ пан Синютка називає децентралізацію, започатковану Петром Порошенком. Ця реформа дала можливість усім об’єднаним територіальним громадам отримати великі гроші на розвиток і модернізацію своїх територій. Власні доходи майже 900 об‘єднаних територіальних громад від початку реформи зросли в рази. «На Львівщині завдяки децентралізації ми активно будували дороги, школи, дитячі садочки й нові виробництва», – зазначив Синютка.

Під час виступу Порошенко згадав про кадрову політику учасників Володимира Зеленського: «Хтось призначає кадри з «95-го кварталу», а для нас важливіші ті, хто прийшов із 95-ої бригади». Так, він представив командувача Десантно-штурмових військ Михайла Забродського. Той ніколи не був у політиці, однак став новим символом України так само, як і в’язень Кремля Ахтем Чийгоз, волонтерка Софія Федина та госпітальєр Яна Зінкевич, які також ідуть на вибори разом із «Європейською солідарністю».

«Я сьогодні тут, бо сотні тисяч моїх співвітчизників вірять в Україну й продовжують боротьбу. Я впевнений, що саме Петро Порошенко звільнить окупований Крим від військ Путіна й Україна знову стане соборною і неподільною державою», — наголосив Ахтем Чийгоз на з’їзді партії.

Усім чотирьом запропонували місця в списку «не тому, що вони — нові, а тому, що, будучи поза політикою, ці люди вже служать Україні й зміцнюють державність». «Кожен із наших кандидатів — зірка у своїй сфері, а разом вони мають сформувати зіркову команду, яка забезпечить Україні гідне місце під зорями європейського прапора», — наголосив Петро Порошенко.

Свого часу Яна Зінкевич, наприклад, особисто витягла з передової щонайменше дві сотні поранених українських солдатів. А її медичний батальйон «Госпітальєри» врятував понад 2,5 тис. воїнів. Нині Яна на візку — три роки тому вона потрапила в ДТП, втратила можливість ходити, але свою справу не покинула.

Без коаліції з «уламками» «Партії регіонів». Найсвіжіше соціологічне опитування групи «Рейтинг» дає «Європейській солідарності» третє місце на дострокових парламентських виборах, запланованих на 21 липня. Партія Петра Порошенка випереджає всі інші партіі демократичного блоку.

Попереду тільки-но створена партія «Слуга народу» Володимира Зеленського, а також «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука та Юрія Бойка. Із цією проросійською політсилою, підкреслив Порошенко, партія «ЄС» об’єднуватися не буде. «Ми розраховуємо, що відповідні заяви зроблять інші політичні сили, які називають себе демократичними й проєвропейськими».

Коментарі у Facebook