Маскарад смерті або, як у Вінниці представили виставу ‘Гамлет’ (Фото)

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

26 вересня у Вінницькому  обласному  академічному  музично-драматичний театр імені Миколи  Садовського відбулась прем’єра вистави “Гамлет”. Власним переосмисленням класичної п’єси відкрили 86-й театральний сезон. Вінницька інтерпретація шекспірівського твору інтригує і змушує холонути серце. 


Редакція сайту Vinbazar.com також потрапила на показ та ділиться найцікавішим. Вистава “Гамлет, принц Данський” базується на класичному сюжеті п’єси за перекладом Юрія Андруховича. Головну роль у ній зіграв артист драми Богдан Костюк

Непідвласні часу

Події у виставі здається розгортаються поза часом. Зовнішній вигляд середньовічних героїв та їх побут тісно переплітається з сучасним, доводячи, що теми твору актуальні для будь якого суспільства. Тут чоловіки в класичних костюмах та плащах б’ються на рапірах, їздять на офісних стільцях та п’ють з кубків. В цей час мрійлива Офелія (у виконанні акторки Ольги Буги) пурхає на гіроскутері. 

Ескізи костюмів Ани Духовичної

Невелика кількість декорацій вдало доповнює сцени вистави. З самої стелі і до половини зросту акторів звисають довгі білі стрічки. Вони одночасно зобразили локшину, яку вішають один одному персонажі та черв’яків, що роз’їдають це королівство. В той же час сполучною ланкою між сценами став звичайний стіл. За ним обговорюються важливі державницькі питання, він стає любовним ложе для негідників і труною для незайманих душ. 

Особливої моротошності та хорору трагедія набула завдяки присутності потойбічного у вигляді привида та містичних постатей у масках. До речі, маска тут не тільки атрибут лицемірства, що коїться навколо королівства, а і символ смерті, який кожен персонаж може відчути на собі. Глядач постійно перебуває у напруженому стані, який тільки підсилюється музичним супроводом німецького композитора Альфреда Шнітке.

Акторська гра

Актори театру (як і варто було очікувати – ред) вдало передали на сцені найнижчі людські вади та гріхи – зраду, жорстокість, розпусту, помсту та відчай. Надія Кривцун показала шекспірівську Гертруду, яка розуміє з часом свою легковажність, Григорій Сиротюк зіграв хитрого та жорстокого Клавдія, сам Гамлет вийшов немолодим емоційним флегматиком, з притаманною йому нерішучістю та удаваним божевіллям.

Трагікомедія Тараса Мазура демонструє ‘гнилу’ боротьбу за владу, розважає чорними жартами гробарів та декодує новий сенс. У сцені, де Гамлет присягається помститися за смерть батька, герой доповнює слова ритмічними рухами, що нагадують ритуальный танець новозеландских маорі “Хака”. Його особливістю є те, що людина обіцяє не тільки знищити ворога, але принизити його. Танок передає ціль Гамлета – не просто помститися, але й викрити та познущатися над Клавдієм.

Замість висновку

Нову інтерпретацію “Гамлета” режиссера Тараса Мазура глядачі зустріли бурхливими оплесками та палким обговоренням. Можна сперечатися щодо нетипового актора на роль головного героя, розмитих часових рамок чи пересування на офісних стільцях. Та в одному можна бути впевненим – у Вінницькому театрі показали нетривіальну та захопливу трегедію “Гамлет”.

Коментарі у Facebook