У ‘Нафтогазі’ відповіли на заяву Путіна про газовий контракт з Україною

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Російська сторона почала заявляти про готовність підписати контракт на транзит газу з Україною за європейськими правилами тільки тоді, коли вирішила, що Київ не встигне ці правила впровадити до кінця поточного транзитного контракту, тобто до кінця 2019 року.


Про це 3 жовтня написав виконавчий директор ‘Нафтогазу України’ Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook, відзначивши, що це одна з версій.

‘Саме тому [президент Росії Володимир]Путін і каже, що якщо Україна не встигне, то Росія може просто продовжити дію поточного контракту‘, – пояснив він.

Вітренко перерахував кілька пунктів, які розкривають позицію української сторони:

  1. Уряд і регулятор запевняють, що Україна встигне впровадити європейські правила до кінця 2019 року.
  2. Є третій варіант – операції ‘своп’, який ‘краще продовження поточного контракту’ і дозволяє ‘вже навіть зараз застосувати європейські правила цих операцій’.
  3. Залишається питання ‘абсолютно неприйнятної вимоги російської сторони як передумови переговорів по транзиту, щоб ‘Нафтогаз’ відмовився від своєї перемоги в Стокгольмському арбітражі’.
  4. Російська сторона порушила питання поставок газу в Україну і наполягає, що це питання має бути першорядним щодо транзиту.

‘Як це питання вирішуватиметься? Особливо з огляду на те, що ‘Газпром’ зараз не виконує свої контрактні зобов’язання щодо постачання газу ‘Нафтогазу’, а також те, що ‘Нафтогаз’ обґрунтовано вимагає, щоб ‘Газпром’ розблокував можливість отримувати на кордоні Україна – РФ газ з Туркменістану, газ незалежних видобувачів в Росії, а також газ для європейських контрагентів ‘Газпрому’, – уклав Вітренко.

В тренді

Що буде з цінами на овочі: економісти дали прогноз на зиму

Новини ‘Сьогодні’ писали, що заява Путіна пролунала 2 жовтня. За його словами, Росія підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо та до кінця 2019 року імплементує європейське законодавство. Якщо ж ні, ‘що цілком ймовірно’, Москва готова продовжити діючий контракт на прокачування газу, додав він.

Коментарі у Facebook