Єврокомісія створила план, щоб Україна могла експортувати своє зерно

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Європейська комісія надала план дій, спрямований на допомогу Україні експортувати сільськогосподарську продукцію. Про це йдеться у повідомленні європейського відомства.

Європейська сторона запропонувала план дій щодо створення «маршрутів солідарності», щоб Україна могла експортувати зерно, а також імпортувати необхідні їй товари – від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.

«Потужність транспортних мереж та перевантажувальних терміналів: українські сільськогосподарські експортні поставки мають бути пріоритетними, а менеджери інфраструктури мають надати залізничні потужності для цього експорту. Комісія також закликає гравців ринку терміново перемістити мобільні зернонавантажувачі на відповідні прикордонні термінали для прискорення перевалки», – йдеться у повідомленні.
 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зауважила, що війна Росії проти України загрожує продовольчій безпеці світу.


«Україна – житниця світу. Перешкоджаючи життєво важливому експорту, війна Кремля загрожує продовольчій безпеці у всьому світі. Сьогодні ми вживаємо заходів, щоб полегшити транспортування зернових з України та подолати нагальні проблеми», – написала вона в твіттері.

За звичайних умов 75% українського зерна експортувалося. До війни на українські чорноморські порти припадало 90% експорту зернових та олійних культур. Близько третини експорту спрямовується до Європи, Китаю та Африки відповідно.

Країни Заходу неодноразово попереджали про ймовірну продовольчу кризу та голод у низці країн через війну Росії проти України. У березні ООН зафіксувала зростання цін на продукти на понад 12 відсотків. Це стало рекордом із 1990 року

Коментарі у Facebook