Вінничан запрошують на зустріч і кінопокази про пілігримів ВМР

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

«У рамках Днів європейської спадщини відбудеться кілька заходів, присвячених Camino de Santiago – паломницькій дорозі до могили апостола Якова в Іспанії. До цього культурного маршруту минулого року долучилася й Вінниця»,- каже директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Про свій досвід проходження маршруту та місію з підтримки України в часи війни 15 вересня розповість Наталя Рибак – викладачка, психологиня та волонтерка з Вінниці. А 17 і 24 вересня вінничан запрошують на ексклюзивні покази неігрового фільму «Вільна людина. Проща» – про відомого письменника, мандрівника, блогера і військового Велерія Маркуса (Ананьєва). У цьому фільмі, серед іншого, важливу роль відіграє історія про його паломництво Шляхом святого Якова.

Camino de Santiago – паломницька дорога до могили апостола Якова в місті Сантьяго-де-Компостела, головна частина якої пролягає Північною Іспанією. Відомий з IX століття, завдяки своїй популярності та розгалуженості, цей маршрут справив великий вплив в епоху Середньовіччя, а зараз входить до числа пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. З початку 1980-х популярність маршруту безперервно зростає: якщо у 1978 по ньому пройшли всього 13 осіб, то в 2019 – понад 347 000. Вінниця з минулого року теж долучилася до цього культурного маршруту (проєкт Camino Podolico), однак повномасштабна війна поки завадила з’єднати Поділля із європейською мережею Шляхів святого Якова.

«Жовто-синя мушля»

Свій Шлях святого Якова Наталя Рибак пройшла цього літа в Іспанії з молитвою про українських воїнів. І вже в середу, 15 вересня, вона розкаже охочим про свою мандрівку аж до крайсвіту – мису Фіністерре. Зустріч буде цікава тим, хто має питання про підготовку до Каміно, планує пройти котрусь із ділянок, або просто цікавиться активними та осмисленими видами відпочинку.

Захід відбудеться у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» (вул. Театральна, 15) о 17:00 год. Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією.

«Вільна людина. Проща»

Також в рамках Днів європейської спадщини у Вінниці покажуть фільм «Вільна людина. Проща» про Валерія Маркуса – письменника і ветерана російсько-української війни, який цьогоріч знову став на захист нашої країни.

У стрічці охоплюються надважливі теми для нашого суспільства: реалії війни та складнощі реабілітації; сила волі та важливість подорожувати; мовне питання та значення культури; успіх, критика та ставлення до грошей. Сюжет охоплює 2014-2020 років, та навіть з огляду на жахливі події сьогодення, він не втратив своєї актуальності.

У Костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської (вул. Соборна, 12) заплановані два кінопокази. Умовою перегляду є благодійний внесок (250 гривень), який перерахують на благодійні фонди Валерія Маркуса та костелу. У програму також включена екскурсія підземеллям.

Під час перегляду фільму суворо забороняється знімати відео та поширювати його у вільний доступ! Трейлер можна переглянути за посиланням.

Повна програма заходів до Днів Європейської спадщини у Вінниці та форми для реєстрації – за посиланням.

Коментарі у Facebook