Мобілізація призведе до ще більшого падіння економіки РФ

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Рішення президента РФ Володимира Путіна мобілізувати 300 тисяч солдатів для продовження вторгнення в Україну завдасть удару по постраждалій від санкцій російській економіці та може спричинити глибокі проблеми у цілих галузях.

Про це пише Bloomberg.

Відповідно до озвучених міністром оборони Шойгу цифр про мобілізацію 300 тисяч солдатів, кожен сотий активний робітник Росії буде відправлений на фронт в Україну. Рекордно низьке безробіття в Росії у поєднанні з відтоком росіян, які тікають з країни, щоб уникнути мобілізації, означає, що кандидатів на заміну мобілізованих росіян небагато. І це, ймовірно, вдарить по і без того крихких фінансах росіян, залишивши сім’ї призовників без грошей.

“Мобілізація завдає сильного негативного шоку споживчим настроям. Ми побачимо стратегію відмови від непотрібних покупок і глибоке падіння попиту”, — розповіла виданню економіст “Ренесанс Капіталу” Софія Донець.

За її прогнозами, падіння ВВП саме внаслідок мобілізації складе 0,5% у 2022 році.

Bloomberg Economics також очікує, що призов поглибить падіння ВВП і підвищить інфляцію цього року. “Що гірше, ці наслідки, ймовірно, збережуться протягом наступних п’яти років”, — сказав російський економіст Олександр Ісаков.

Уряд РФ очікує рівень падіння економіки приблизно на 3% у 2022 році, при цьому інфляція буде значно вище цільового рівня.

“Влада почала усвідомлювати всю серйозність ситуації”, — сказала Наталія Зубаревич, фахівець з економіки російських регіонів Московського державного університету. За її словами, більшість мобілізованих призовників, ймовірно, будуть призвані із сільської місцевості, а це вдарить по галузях сільського господарства та будівництва.

Високотехнологічні підприємства, яким пообіцяли, що їх співробітників не призиватимуть на військову службу, виявили, що мобілізувати можуть будь-кого.

Зміни у бюджеті Росії передбачають значний стрибок збору податку на прибуток протягом наступних двох років, що є частиною ширшого плану збільшення надходжень, щоб фінансувати війну з Україною. Зростають і регульовані державою комунальні послуги.

Початковий вплив мобілізації на дані може бути неоднозначним, повідомляє Софія Донець. “Деякі з мобілізованих вважатимуться працевлаштованими, і їхні зарплати справді здаватимуться вищими, а деякі “мобілізовані” галузі промисловості демонструватимуть зростання”, – сказала вона.

За словами Наталії Зубаревич, у довгостроковій перспективі мобілізація та зростання кількості загиблих і поранених у війні зменшить і без того невелику когорту росіян працездатного віку.

“Головне – не втрата працівників, а відтік мізків. Виїжджають люди, як правило, заможніші, освіченіші. З порожнім гаманцем не втечеш”, – попередила вона.

Коментарі у Facebook