Вінницька міська рада звернулася до нардепів з проханням пришвидшити розгляд законопроєктів, які забороняють діяльність “московської церкви” в Україні

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 27 квітня, під час чергового засідання сесії Вінницької міської ради, депутати підтримали звернення до Верховної Ради України щодо невідкладного розгляду проєктів законів України “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” (реєстр. № 8221 від 23.11.2022 року) та “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій” (реєст. № 8371 від 19.01.2023 року).


Депутати Вінницької міської ради зазначають, що це вкрай важливе питання, яке необхідно врегулювати на законодавчому рівні, оскільки будь-які прийняті рішення органами місцевого самоврядування мають бути виключно в правовому полі держави.

Всі прояви свободи, в тому числі свобода віросповідання, залишаються ключовими цінностями для українців. Але це не має стосуватися російських структур підривної діяльності, пропаганди та дезінформації, якою є московська церква.

Тому депутати міської ради звертаються до Верховної Ради України з вимогою запровадити механізми, які дозволять позбутись будь-яких способів впливати на українське суспільство через російську церкву.

Ця заборона повинна мати ефективні механізми виконання, щоб у московської агентури не залишилося жодної можливості для реваншу, щоб ця заборона не була заблокована, наприклад, в судах – чи то українських, чи у європейських.

Міський голова Сергій Моргунов наголосив, що вінницькі органи місцевого самоврядування готові оперативно імплементувати всі рішення, пов”язані з релігійним питанням, які будуть прийняті на державному рівні.

“На сьогодні в користуванні церков УПЦ – майна Вінницької міської територіальної громади немає. І її немає в спільній комунальній власності, – зауважив міський голова. – Ми, як відповідальні депутати, маємо приймати правові рішення. Тому звертаємося до Верховної ради України з вимогою прийняти на законодавчому рівні відповідні проєкти законів, де будуть врегульовані всі взаємовідносини. Коли буде прийнято відповідне законодавство, згідно з ним, ми будемо імплементувати в межах наших повноважень в правовому полі всі конкретні заходи, які стосуються виконання цього закону”.

Рішення підтримали 40 депутатів міської ради.

Далі текст звернення повністю:

Немає сьогодні важливішого завдання для кожного з нас, для кожного українця як захист рідної землі від рашистських окупантів, збереження цілісності території нашої держави, формування духовної ідентичності, забезпечення успішного майбутнього України в європейській спільноті.
Однак, станом на сьогодні в Україні не заборонена на законодавчому рівні Українська православна церква в єдності з московським патріархатом та інші релігійні організації з центром в країні-агресорі, які ідеологічно обгрунтовують і підтримують військову агресію росії проти України та виправдовують усі військові злочини проти мирного населення.
Вважаємо неприпустимим подальше існування та діяльність Української православної церкви в єдності з московським патріархатом та інших релігійних організацій з центром в країні агресорі в Україні загалом на території Вінницької міської територіальної громади зокрема.
Зважаючи на вищезазначене, Вінницька міська рада звертається до Верховної Ради України з проханням невідкладно розглянути проєкти законів України: “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” (реєстр. №8221 від 23.11.2022 року) та “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій” (реєст. №8371 від 19.01.2023 року).

Коментарі у Facebook