З навчальним візитом до Вінниці прибула делегація з деокупованої Балаклії

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 29 серпня, Вінницький міський голова зустрівся з командою самоврядців, які приїхали з деокупованої Балаклії. Делегація прибула до нашого міста з навчальним візитом – протягом кількох днів гості будуть переймати досвід найкращих практик місцевого самоврядування, які реалізуються у нашій громаді. Крім роботи муніципалітету, вони познайомляться з представниками громадських організацій та місцевої бізнес-спільноти.


Сергій Моргунов привітав колег з приїздом і розповів, про досягнення Вінницької громади у різних сферах соціально-економічного життя та про співпрацю з громадськістю. Зокрема і про те, як вінницький пілотний проєкт – центр надання адміністративних послуг став прикладом для наслідування в усій Україні.

“На прикладі Вінниці впроваджувалися різні проєкти по всій Україні. Наприклад, наші ЦНАПи, перший Прозорий офіс у місті з’явився в 2008 році. Зараз, наприклад, ми надаємо 635 соціальних послуг і з них 34 – в режимі онлайн. Ми перші застосували будівництво та облаштування адмінцентрів надання соціальних послуг, залучивши туди фахівців з пенсійного фонду, соцзахисту та інших структур, таких як ДСНС, поліція, реєстрація майнових прав тощо, – розповідає Сергій Моргунов. – Але важливим стартом розвитку нашої громади було прийняття відповідної стратегії, ми виокремили пріоритетні напрямки і досі їм слідуємо. Маючи план та підтримку територіальної громади, нам вдалося підтримувати статус найкомфортнішого міста для проживання в Україні за результатами опитувань Міжнародного республіканського інституту. Протягом цих кількох днів ви будете мати багато зустрічей і зможете зрозуміти, як працює Вінниця. Багатьом речам ми можемо навчитися і у вас, адже ви в оперативному порядку вирішували, як втримувати ситуацію в місті”.

Балаклія зараз має відносно стабільну ситуацію, розповідає начальник Балаклійської міської військової адміністрації Ізюмського району Харківської області Віталій Карабанов. Місто переживало непрості часи під час окупації, а зараз і досі залишається загроза ракетних та касетних обстрілів з боку рф. Втім місто поступово повертається до життя, велика частина місцевого населення повернулася додому і прагне відбудовувати місто.

“У нас зараз працюють всі соціальні служби, центри надання адмінпослуг. Завдячуючи підтримці Вінницької громади, ми відновили автобусні маршрути. Під час окупації росіяни зруйнували наш автопарк і з 20 автобусів залишилося лише 2. Минулого року ми опинилися в складній ситуації після деокупації. Наше місто омивається трьома річками і всі інженерні комунікації йшли через мости. Всі три мости були зруйновані і ми лишилися відрізані від логістики, а також без електропостачання, води, каналізації, без газу. Потрібно було відновити комунікацію з людьми, щоб вони знали, що їх не покинули і паралельно готуватися до опалювального періоду. У вересні мені зателефонував Сергій Моргунов і одразу запитав, чим Вінниця може допомогти нашому місту. За кілька днів наші фахівці підготували перелік потреб нашої громади і всі вони були закриті. Коли мені про це повідомили, в мене мурашки пішли – потужний генератор для центральної котельні та багато інших необхідних речей, все, буквально від А до Я. Це допомогло нам достойно пережити зиму. Хочу подякувати Вінниці за підтримку, за таку комунікацію та швидку допомогу”, – сказав Віталій Карабанов.

Ну а зараз одним із запитів балаклійців є створення ХАБу чи Центру, який буде використовуватися для потреб місцевих мешканців та мешканок. Відштовхуючись від навчально-ознайомчих візитів можна буде сформувати концепцію майбутнього простору, переконана голова правління фонду “Подільська громада” Олена Данілова, за підтримки якого реалізується цей інтеграційний візит.

“Балаклія та Вінниця – це міста друзі і багато наших містян та депутатів їздили до них після деокупації з гуманітарною допомогою, щоб підтримати місто в скрутний час. І ось тепер команда балаклійців приїхала до нас, щоб познайомитися з кращими практиками та досвідом. У місті вони перебуватимуть чотири дні і в результаті маємо напрацювати концепцію розвитку для балаклійської громади. Тут хочемо взяти все найкраще і подумати, як це можна втілити у Балаклії. Після цього балаклійці поїдуть до нашого міста-побратима в Кельце, щоб і там ознайомити їх з найкращими проєктами громадських організацій та муніципалітету міста Кельце в різних сферах функціонування громади”, – розповіла Олена Данілова.

Даний проєкт реалізується Фондом громади “Подільська громада” за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”.

Коментарі у Facebook