У Вінниці триває активна робота над дослідженням перспективності формування галузевих кластерів у економіці

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Протягом жовтня цього року у Вінниці тривала активна робота над дослідженням перспективності формування галузевих кластерів у економіці. Участь у проєкті взяли представники департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради спільно з експертами громадської організації «Центр громадської експертизи».

Як розповідає директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов, в межах дослідження у Вінниці відбулася низка фокус-груп та індивідуальні зустрічі з місцевим та релокованим бізнесом.


«Повномасштабна війна сильно вплинула на розвиток економіки, втім підприємці продовжують знаходити нові шляхи для того, щоб працювати. Вінницька міська рада вбачає перспективу у місцевому та релокованому бізнесі і сприяє підвищенню ролі місцевих суб’єктів господарювання як в зміцненні економіки громади, так і всієї України. Зокрема, стимулює бізнес до виходу на міжнародний ринок. Зараз наші фахівці в процесі  розробки нової «Програми розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької міської територіальної громади на 2024-2026 роки» і ми вважаємо, одним з механізмів пришвидшення виходу економіки на новий рівень стане формування галузевих кластерів», – говорить Максим Мартьянов.

Отож експерти обговорювали можливу співпрацю в цьому напрямку з представниками медицини, агропереробки, альтернативної енергетики інжинірингу, логістики, будматеріалів, легкої та хімічної промисловості, деревообробки та виробництва меблів, а також фармацевтики.

Зокрема, минулого тижня у Вінниці відбулася зустріч з ІТ-сектором, представники якого роблять свій внесок у динамічний розвиток цієї галузі. Заступник міського голови Андрій Очеретний переконаний, що ця сфера має всі шанси зайняти ще більшу частку українського ринку і муніципалітет готовий сприяти айтівцям у подальшому розвитку.

«Говорили з айтівцями про можливості співпраці та залучення до вдосконалення громади у цій галузі. Адже наша мета об’єднати зусилля з підприємцями для того, щоб розвивати і витягувати локомотив економіки на вищий щабель, – розповідає заступник міського голови Андрій Очеретний. – Напрямок інформаційних технологій динамічно розвивається і Вінниця увійшла в п’ятірку лідерів по Україні за кількістю та якістю роботи у цій сфері. За останні три роки айтівці охопили найбільший сектор економіки міста за оборотом та кількістю зайнятих людей. А підсилили наш потенціал в цьому напрямку релоковані підприємці з інших регіонів, які виявили бажання залишитися у нашій громаді».

У роботі фокус-груп також взяли участь заклади вищої освіти та заклади професійної (професійно-технічної) освіти. За словами Максима Мартьянова, всі учасники зустрічей були зацікавлені в обміні ідеями, досвідом та ресурсами.

«В подальшому спільна робота і напрацювання призведуть до зростання інновацій, вдосконалення виробництва та розвитку нових технологій, обміну досвідом не тільки на регіональному рівні, а й на європейському, пошуку нових партнерів через мережу кластерів. Перспектива розвитку галузевих кластерів включає поглиблення співпраці, впровадження сучасних технологій, інтернаціоналізацію та збільшення конкурентоспроможності на світовому ринку. Кластер стає екосистемою, що сприяє інноваціям та створює умови для стабільного росту всіх учасників галузі», – пояснив він.

Коментарі у Facebook