Протидія домашньому насильству: у Вінниці відбулась зустріч з учасниками Навчального курсу Фонду ООН в галузі народонаселення

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
У Вінниці діє комплексна робота з протидії домашньому насильству, яку забезпечують спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб Вінницького міського центру соціальних служб, Служба у справах дітей спільно з поліцією та іншими суб’єктами. Досвід роботи Вінницької громади переймали близько 40 учасників Третього модуля Навчального курсу підготовки експертів з питань розбудови місцевих систем запобігання і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству у співпраці з Фондом ООН в галузі народонаселення. З метою обміну досвідом 26 жовтня відбулася зустріч учасників навчання з фахівцями Вінницької міської ради.

Насамперед заступниця міського голови Галина Якубович та директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська розповіли про те, як у Вінниці протидіють та запобігають домашньому та гендерно зумовленому насильству.


«На жаль, раніше тема домашнього насильства мало підіймалася, а постраждалі фактично перебували в замкнутому колі, залежачи від кривдника. Завдяки спільним зусиллям нам вдалося побудувати базову систему запобігання та протидії домашньому насильству у Вінниці. І зараз все більше людей стали проінформованими, тому не бояться говорити про проблеми в сім”ї, якщо вони є. Це не тільки велика інформаційна робота, але й зусилля Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, яка стала першим кроком у налагодженні систематичної роботи боротьби з домашнім насильством», – зазначила Галина Якубович.

Своєю чергою, Наталія Добровольська нагадала, що Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги була створена у 2019 році. У 2020 році було придбано спецавтомобіль для швидкого реагування на випадки домашнього насильства. 2020 рік – це також початок співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення. Потім Вінниця виграла конкурс «Міста і громади вільні від домашнього насильства». З допомогою партнерів у Вінниці запрацювали ще дві мобільні бригади, одна за кошти Фонду була забезпечена власним автомобілем.

«Також у Вінниці діє Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього та гендерно зумовленого насильства. На базі Денного центру відкрили також три кризові кімнати, повністю оснащені для безпечного перебування там постраждалих осіб», – нагадала Наталія Добровольська.

У зустрічі з учасниками навчання також взяв участь начальник сектору протидії домашньому насильству Вінницького районного управління поліції Євгеній Скоромець. Він сповістив, що за 2023 рік правоохоронці здійснили 1863 виїзди на виклики з приводу домашнього насильства. Також про напрями своєї роботи доповіли директорка Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Смішна, керівник апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король та інші.

«Департамент соціальної політики, Вінницький міський центр соціальних служб дякують Фонду ООН в галузі народонаселення за допомогу. Головне наше завдання – вивчати потреби громади, наявні проблеми та допомагати вразливим категоріям, які цього потребують», – підсумувала директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова.

Після зустрічі з фахівцями та обговорення досвіду Вінниці учасники Третього модуля Навчального курсу підготовки експертів з питань розбудови місцевих систем запобігання і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству також відвідають Денний центр соціально-психологічної допомоги, кризові кімнати та детально ознайомляться з роботою, яка ведеться у Вінниці у цій галузі.

Коментарі у Facebook