Депутати Вінницької міськради визначили основні пріоритети бюджету громади на 2024 р.

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

На допомогу ЗСУ, зміцнення громади в умовах воєнного стану, її економічний та соціальний розвиток: сьогодні, 27 жовтня, депутати Вінницької міської ради ухвалили важливе рішення щодо формування бюджету на 2024 рік. Він має стати бюджетом безпеки та оборони, стійкості, турботи. Такими будуть ключові пріоритети його видатків. Крім того, затверджений механізм, передбачає широкі можливості для включення громадськості в усі етапи бюджетного процесу. Прозорість його формування – визначено одним із головних засадничих принципів.


Про важливість питання щодо ключових принципів та пріоритетів формування бюджету на 2024 рік свідчила, зокрема і першочерговість його розгляду. Коментуючи сесійне рішення Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив: « І при формуванні бюджету 2023 року, і внесення змін та переформатування бюджету 2022 року ми говорили завжди про те, що вони не є бюджетами розвитку, а – бюджетами швидкого реагування на ті виклики, які в нас є і в першу чергу з підтримки Збройних Сил. Зараз при формуванні бюджету Вінницької територіальної громади на 2024 рік також необхідно дотримуватися ключових принципів».

За словами очільника громади як і на державному рівні, так і при формуванні бюджету ВМТГ найважливішим принципом є прозорість.

«Фактично ми його дотримуємося завжди. Бюджет у нас у відкритому доступі. Дуже важливо, щоб в процесі виконання і формування бюджету громадськість чітко бачила, по яким напрямам цей бюджет працює і з точки зору дохідної частини, і з точки зору видатків. Тому необхідно й надалі, як ми це робили дотепер, залучати вінничан до громадського обговорення».

Щодо пріоритетів бюджету 2024 року, то їх визначено чітко. Формулу стабільності складуть три головні напрями.

«Перший пріоритет – це підтримка передусім ЗСУ, Національної гвардії і публічної безпеки у нашій територіальній громаді, адже це теж досить актуально і важливо, а в умовах війни особливо. Другий пріоритет – стійкість. Йдеться про економічну – в першу чергу. Враховуючи ті виклики, які стосуються надходжень до бюджету, наше завдання підтримувати економіку територіальної громади, починаючи від маленького бізнесу і закінчуючи середнім та великим, розвиток індустріальних парків. Стійкість – це ще й про підтримку нашої критичної інфраструктури, спроб знищити яку не полишають рашисти, а також закладів освіти та охорони здоров’я. Третій пріоритет – турбота про людей. Це підтримка родин загиблих воїнів, родин наших Героїв і Героїнь, які боронять нашу землю, дітей, які потребують особливої уваги, людей із інвалідністю, малозахищених верств населення. Фактично це все те коло питань, якими ми опікуємося в межах нашої програми «Вінничани важливі», – підкреслив Сергій Моргунов.

Отже сесійним рішенням прийнято такі ключові принципи формування бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік:

Прозорість бюджету

Забезпечення:
• прозорості бюджету, публічності використання бюджетних коштів та залучення громадян до бюджетного процесу. • систематичного інформування громадськості з питань складання, розгляду, затвердження, виконання бюджету Вінницької міської ТГ, а також контролю за його виконанням.

Забезпечення залучення громадян до бюджетного процесу. Ефективне налагодження системного діалогу представників Вінницької міської ради з громадськістю в бюджетному процесі для задоволення потреб мешканців громади та подальше підвищення рівня прозорості бюджетного процесу. Активне долучення мешканців міської територіальної громади до розподілу частини коштів бюджету через механізм партиципаторного бюджету, вдосконалення форм доступу до інформації з бюджетних питань.

Збалансованість та реалістичність

Формування збалансованого та реалістичного бюджету в умовах воєнного стану на основі реальних показників економічного і соціального розвитку Вінницької міської ТГ. Здійснення формування проєкту бюджету Вінницької міської ТГ на 2024 рік відповідно до положень Конституції України, Бюджетного кодексу України, Податкового кодексу України, Законів України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» та «Про місцеве самоврядування в Україні», нормативноправових актів України, пріоритетів Стратегії розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року – Стратегії 3.0, Програми економічного і соціального розвитку Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік, галузевих програм, затверджених міською радою, рішень міської ради та її виконавчого комітету.

Ключові пріоритети формування бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік:

Безпека та оборона

Пріоритетне спрямування коштів бюджету на фінансову підтримку підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, добровольчих формувань територіальної оборони та інших військових формувань.

Стійкість

Зміцнення економічної самостійності Вінницької міської територіально ї громади. Подолання негативних явищ в усіх галузях і сферах діяльності, пов’язаних з економічною кризою в умовах воєнного стану. Забезпечення ефективного фінансування критичної інфраструктури громади: житлово-комунального господарства, транспорту, охорони здоров’я та освіти.

Турбота

Забезпечення соціальної підтримки:
• військовослужбовців, членів їх сімей, родин загиблих під час військової агресії російської федерації проти України;
• дітей, які потребують особливої уваги, особливо дітей – сиріт та позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних родин, дітей з інвалідністю;
• найбільш незахищених верств населення, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема, осіб з інвалідністю, громадян похилого віку, внутрішньо переміщених осіб, малозабезпечених сімей.

Коментарі у Facebook