У центрі Вінниці усіх охочих містян вакцинували від дифтерії та правця

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, у центрі Вінниці відбулася акція, приурочена до Всесвітнього та Європейського тижня імунізації. Під час заходу дорослих вакцинували від дифтерії і правця, а також проводили різні медичні обстеження, такі як перевірка рівня цукру в крові, дослідження на ВІЛ, сифіліс, гепатит, дерматоскопія, ПЛР-тест на COVID, вимірювання тиску та визначення індексу маси тіла.

Захід провели за підтримки департаменту охорони здоров’я міської ради.

«Один із важливих напрямів роботи медиків та нашого департаменту зокрема – профілактика захворювань. Вакцина – це найкращий і найбезпечніший варіант захиститися від таких інфекцій як дифтерія та правець. Щеплення від них входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Дорослим треба вакцинуватися від цих хвороб кожні 10 років, починаючи з 26 років. Додатково хочу нагадати, що в Центрах ПМСД наявні всі безкоштовні вакцини, які передбачені українським календарем щеплень, а також вакцина від COVID-19», – зазначив директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

Медичні дослідження та вакцинування можна було зробити у Центральному парку міста. Медики Центру інфекційних хвороб проводили дослідження на ВІЛ, гепатити та сифіліс. Фахівець-дерматолог від регіонального центру онкології надавав консультації та робив дерматоскопію (діагностика новоутворень на шкірі). Спеціалісти з ендокринологічного диспансеру вимірювали рівень цукру в крові. Представники Центру контролю та профілактики хвороб визначали індекс маси тіла, артеріальний тиск, пульс, а також робили ПЛР-тест на COVID.

Лікар та медсестра мобільної бригади ЦПМСД №1 проводили вакцинацію проти дифтерії та правця у спеціалізованому вакцинальному автобусі. Лікар робив загальний огляд, вимірював тиск та консультував стосовно щеплення. З очікуваних реакцій – можливе підвищення температури та больові відчуття в місці ін’єкції. Медсестра зі свого боку виконувала щеплення вакциною АДПм.

«Важлива складова такого заходу – інформаційна. Бачимо, що люди підходять, роблять щеплення, проводять дослідження і можуть отримати безкоштовну консультацію лікаря. Щодо вакцинацій, на жаль, люди часто нехтують щепленнями, не звертаються з цього приводу до сімейних лікарів. А правець та дифтерія – дуже небезпечні захворювання, з високим рівнем летальності. Сьогодні, протягом декількох годин, вакцинацію мали змогу пройти багато людей. У всіх цивілізованих країнах світу дуже багато щеплень, які в Україні рекомендовані, мають обов’язковий характер. Тому намагаємось роз’яснювати людям важливість цієї процедури, щоб вони не боялися та захищали себе від можливих хвороб за допомогою щеплення», – зазначила лікар-епідеміолог Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Гриньова.

Отримати щеплення від дифтерії сьогодні прийшла і Наталія Яблочнікова. Жінці 64 роки і вона чесно зізнається, що навіть не пам”ятає, коли востаннє робила таку вакцину.

«Зізнаюся, що часто лінуюся і не дуже добре дбаю про своє здоров’я. Треба хоча б раз на рік проходити флюорографію, здати аналізи, пройти базових лікарів. Дізналася про такий захід і вирішила прийти. Бо до сімейного лікаря треба записатися, з”явитися в зазначений час – загалом витратити більше часу. А коли у центрі міста проводять дослідження, роблять щеплення, це набагато швидше, легше і доступніше. Треба дбати про себе і про своє здоров’я», – вважає Наталія Яблочнікова.

Прийти на захід вирішили і студенти Вінницького фахового медичного коледжу. Серед них і 17-річна Анастасія. Дівчина каже, що прийшли всією групою за власним бажанням.

«Такі заходи важливі, щоб більше знати про своє здоров’я, гарно себе почувати та запобігати появі хвороб», – зазначає студентка.

Подібний захід проведуть 23 квітня на Європейській площі. Години прийому фахівців – з 12:00 до 15:00.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook