Гройсман йде на вибори з новою партією: чи підтримають його вінничани?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Команда для реальних дій

Про нову партію, на чолі якої Грой­сман йде на вибори, сам очільник уряду говорить так: «Я б хотів, щоб це була достатньо якісна з точки зору професійності та здатності полі­тична сила. Насправді можу сказа­ти, що зараз шукаю людей, які мог­ли би бути достатньо результатив­ними. Також би хотів бути дотичним до створення класичної центристсь­кої політичної партії, яку би було створено не під вибори, а яка би була достатньо організованою струк­турою з визначеною ідеологію, з об­’єднанням якісних і фахових людей, які можуть не просто розмовляти».


Прем’єр наголошує, що зараз команда будується на усіх рівнях, в тому числі — у громадах, містах, районах, областях. Це люди, які мають здорові думки та чітко розу­міють, як і для чого їх впроваджу­вати. Саме така партія, на думку Гройсмана, має шанси на успіх та підтримку у суспільстві.

Які перспективи у політсили Гройсмана?

Експертні думки та результати опитувань щодо позиції Володими­ра Гройсмана на прийдешніх вибор­чих перегонах фак­тично збігаються.

Зокрема політолог Олександр Радчук зазначає, що ще у квітні 2018 року соціологи фіксува­ли зростання до­віри до голови уряду та задово­леність його робо­тою серед на­селення . «А на початку 2019 року, згідно з даними всеукраїнського опитування гро­мадської думки, який проводив КМІС, у рейтингу потенційних прем’єр-міністрів чинний очільник Кабміну набрав найбільшу кількість прихильників — 15,3%», — каже він.

При цьому соціологічні досліджен­ня демонструють, що Гройсману довіряють 20% громадян. Експерт­не опитування оцінки роботи Каб­міну, проведене «Агентством моде­лювання ситуацій», показало, що 85,2% з 30 опитаних експертів вва­жають – загальноекономічна ситуа­ція в країні за три роки діяльності уряду Володимира Гройсмана сут­тєво покращилася. Експерти зазна­чають, що за політичну силу Воло­димира Гройсмана можуть прого­лосувати помірковані виборці, які розуміють, що таке популізм, та не чекають вже завтра на «золоті гори».

Тобто, партія зорієнтована в пер­шу чергу на тих, хто розуміє і ба­чить суть реформ в Україні. «Гройс­ман – молодий, він належить до того ж покоління, що й Зеленський.

Вони ровесники, як Арсеній Яце­нюк і багато інших. Зараз починаєть­ся епоха людей цього віку. У Воло­димира Борисовича є стартовий рейтинг, який дозволяє боротися за проходження партії в парламент», – каже політолог Во­лодимир Фесенко. На відміну від президен­тських виборів, на пар­ламентських обирають прем’єр-міністра. Це означає, що, аби про­довжувати очолювати уряд після виборів, Володимиру Гройсма- ну потрібна сильна ко­аліція однодумців та опора на парламен­тську більшість. «Я маю розуміння, що ро­бити далі, і я можу очолювати уряд. Якщо український народ ви­рішить, що я та сфор­мована нами коман­да будуть гідні пред­ставляти їхні інтереси та реалізову­вати ті завдання, які люди перед нами ставлять, то я готовий буду очолити уряд», – каже Володимир Гройсман.

Передвиборчі настрої вінничан

Що ж стосується безпосередньо Вінниччини, то тут Гройсмана знають як одного з найбільш успішних міських голів обласного центру. На посаді мера Вінниці нинішній очіль­ник Кабміну був майже вісім років. У 2006-му його обрали вперше — і він став наймолодшим міським го­ловою в Україні. У 2010-му пере­обрали переважною більшістю го­лосів: тоді Гройсмана підтримали близько 78% вінничан. На свій дру­гий термін він йшов із закликом забезпечити підтримку його коман­ди в міській раді. Отримавши таку підтримку, Володимиру Гройсману вдалося значно пришвидшити по­зитивні зміни у місті. Саме за очільництва Володимира Гройсма­на Вінниця увійшла у всі ТОПи ук­раїнських міст за рівнем життя та розвитку і не втрачає своїх лідерсь­ких позицій досі — завдяки стра­тегії, запровадженій прем’єром.

Політолог з Вінниці Ілля Дроб- чак зазначає, що на парламентсь­ких виборах ми побачимо одразу декілька політичних сил, які боро­тимуться за одного виборця. Більше того, боротися доведеться саме за тих виборців, що вірять в ефек­тивність реформ. «Якщо ми гово­римо про рейтинг Гройсмана у Вінниці, то Гройсмана у місті пам­’ятають як успішного мера. Я очі­кую рейтинг проекту Гройсмана у Вінниці на рівні 15-20%», — гово­рить експерт.

Андрій ПОЛІЩУК

Коментарі у Facebook