Петро Порошенко: «Ні прізвища, ні посади, ні якісь зв’язки – дружні чи родинні, не зупинять наші ефективні дії у подолання корупції»

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Президент України Петро Порошенко – перший, хто зацікавлений у розслідуванні фактів у так званій справі зловживань «Укрборонпрому». Слідство триває. Справа занадто резонансна, аби залишитися без уваги громадськості. І сам Президент неодноразово наголошував, що факти корупції будуть розслідувані, й жодне прізвище “не буде мати індульгенцій”.


– Я гарантую нульову толерантність до корупції. Я гарантую, що ті, хто вкрав, будуть нести відповідальність. Можу наголосити, що ні прізвища, ні посади, ні якісь зв ’язки – дружні чи родинні, не зупинять наші ефективні дії у подоланні корупції», – сказав Порошенко.

Не чекаючи завершення слідства Президент вже ініціював реформи в «Укроборонпромі», щоб виявити всі існуючі проблеми та попередити будь- які непрозорі дії керівництва державного концерну в майбутньому. Це, зокрема, міжнародний аудит, який би робила одна з чотирьох всесвітньо відомих аудиторських компаній, комплексна ревізія усіх контрактів «Укроборонпрому», зняття грифу секретності (там, де це можливо) із інформації щодо державного оборонного замовлення та розширення наглядової ради “Укроборонпрому” представниками країн-членів НАТО.

Президент Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони, а також з посади голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Це – сильний політичний крок Президента. Чи означає він, що Порошенко визнав достовірність журналістського розслідування? Ні? Чи означає це, що він впевнений в його «фейковості»? Теж ні.

Рішення Порошенка означає, що він не просто прагне об’єктивного розслідування, а створює для того максимально сприятливі умови і атмосферу суспільної довіри до його майбутніх результатів. Саме тому він звертається до НАБУ, як до антикорупційного органу, який має репутацію максимально незалежного від чинного Президента. Він розраховує на те, що Бюро швидко конкретними діями відреагує на це звернення з огляду на особливо гучний резонанс журналістських матеріалів.

Особливо це стосується тих питань, які торкаються питань оборони. Армія – це дітище Президента, її створення разом з воїнами, волонтерами, пальниками податків – один із головних і загальновизнаних результатів його діяльності протягом п’яти років президентства.

Більше того, до зміцнення обороноздатності країни Порошенко долучився і як приватна особа. З 2014 року він та структури, кінцевим власником яких він є, витратили на благодійність понад один мільярд двісті мільйонів гривень. Левова частка – 550 мільйонів – пішла на допомогу армії. Наприклад, одна з компаній ще у 2014 році профінансувала відновлення комплексів протиповітряної оборони навколо Києва. 2018 року – придбали та передали на озброєння десантно-штурмових військ 430 снайперських гвинтівок. У 2017 році купили 98 снайперських гвинтівок для бійців Сил спеціальних операцій. В грудні 2018 року Петро Порошенко придбав квартири для родин двох спецпризначенців з Кропивницького, які знаходяться в полоні бойовиків.

Слід також зауважити, що резонансне журналістське розслідування щодо корупційних порушень в сфері оборонних закупівель значною мірою будується на витоці кримінальних справ, які реально розслідуються правоохоронними органами. Це означає, що ніхто із високопосадовців не намагався приховувати зловживання. Навпаки, правоохоронні органи робили свою роботу в рамках антикорупційної стратегії взагалі і в рамках антикорупційної стратегії в оборонному комплексі зокрема.

Президент наказав прискорити засідання РНБО з питань реформування «Укроборонпрому» та посилення за ним урядового, парламентського та громадського контролю. Секретар РНБО Олександр Турчинов отримав вказівку Президента врахувати всі пропозиції міжнародних партнерів з цього питання, які протягом кількох років допомагають Україні зміцнювати її обороноздатність.

Рішення Президента однозначно виглядають, як сильний політичний крок з його боку, як демонстрація твердої політичної волі на подолання корупції в усіх сферах, а найбільшою мірою в тих сферах, які стосуються зміцнення обороноздатності України. Він чітко дав зрозуміти, що в цьому питання для Президента пріоритетними є національні інтереси України, інтереси її обороноздатності, а не інтереси друзів, як намагається дехто подати.

Коментарі у Facebook