Гройсман: Владі треба говорити не про парламентську статистику, а про людей

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Українській владі сьогодні треба концентруватися не на статистиці зустрічей з людьми чи кількості ухвалених законопроектів, а на проблемах українців, їхній зайнятості і зростанні доходів. Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» сказав Прем’єр-міністр України (2016-2019) Володимир Гройсман, коментуючи ситуацію в країні та підсумовуючи рік роботи нового складу Верховної ради.   

На його думку, Парламент IX скликання ухвалював, як потрібні суспільству закони,  так і відверто помилкові ініціативи – як закони про ринок землі і гральний бізнес, що однозначно негативно впливатимуть на життя українців.   

«Головне не те, як ситуацію оцінюють політики. А те, чи стали люди жити краще, – сказав Володимир Гройсман. – Деякі закони, які були прийняті, були необхідними. Мова про посилення антикорупційної боротьби, наприклад. Але разом з тим, були і закони, які негативно впливатимуть на життя людей. Наприклад,  закон про ринок землі – це грандіозна помилка, яка призведе до мінімізації доходів українців. Людей позбавляють можливостей купувати землю. З 2024 року можна буде концентрувати до 10 тис. га земель. Питання: а хто матиме можливість придбати такий обсяг?»

Володимир Гройсман наголосив, що ринок землі треба було орієнтувати на інтереси фермерських господарств, яких наразі близько 40 тис. І саме фокус на сильному фермерському класі у сукупності з можливостями децентралізації мав дати потрібний економічний ефект.

«Я багато приклав зусиль для розвитку агросектору, і бачу своїм завданням змінити норму про концентрацію земель з 2024 року», – наголосив Володимир Гройсман.

Іншим негативним прикладом Володимир Гройсман назвав закон про гральний бізнес. За його словами, дозвіл розміщувати казино в тризіркових готелях перетворить їх на примітивні  «гральні борделі», натомість сегмент готелів економ-класу – для звичайних українців чи туристів – буде втрачено.

«Ми будемо мати серйозну соціальну проблему, – сказав Володимир Гройсман. – Аби бюджет отримав 3-4 млрд гривень, українці мають програти 50-60 млрд грн. Іншими словами, це системно неправильний закон. Навести порядок в цій сфері було потрібно. Але задля спокою людей».

Інша важлива тема, як наголосив Володимир Гройсман, соціальний захист українців – передусім, зарплати, пенсії.

«Що ми не побачили за рік? Адекватної мінімальної і середньої зарплати по країні, березневої індексації пенсій, підвищення зарплат вчителів (з січня 2020 року). А що побачили? Бюджет летить вниз, економіка летить вниз. А ще й коронавірус. Удар виявився подвійним», – сказав Володимир Гройсман. І додав, що  суттєвої турбулентності додає ще й невизначеність з пенсійним забезпеченням українців та борговою політикою країни, а також перспектива «увімкнути» гривневий друкарський верстат.

«Ми маємо формувати державну програму підтримки, – зазначив Володимир Гройсман. – Сьогодні треба говорити про людей. Питання зайнятості і адекватної зарплати – ключові для Уряду. Українцям і так було непросто, а зараз ще важче».

Політик вкотре наголосив, що Уряд має представити план дій, який дасть відповіді на всі питання, які хвилюють людей.

«Ми ж не впевнені в тому, що восени не повториться ситуація з карантином. Тож програма Уряду має базуватися на трьох складових – підтримці медицини, бізнесу і на соціальному захисті», – додав політик.    

Коментарі у Facebook