“Створення Великої Вінниці – міської ОТГ– є досить логічним кроком”, – мер Моргунов

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Об’єднання громад, до яких готуються всі населені пункти України, викликає чимало домислів та припущень. Сьогодні, 31 липня, під час онлайн-брифінгу Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів, для чого відбувається об’єднання громад та яка інформація не відповідає дійсності. 

Очільник Вінниці повідомив, що ідея реформи децентралізації полягає в першу чергу у тому, щоб у громад з’явились додаткові фінансові ресурси і об’єднуючись в ОТГ – вони ставали більш спроможними, могли якісніше адмініструвати місцеві податки, інвестувати ці кошти в інфраструктурні проєкти: дороги, освітлення, заклади соціальної сфери; надавати якісні адміністративні послуги тощо.   

Вінниця з сусідніми громадами давно і тісно пов’язана – жителі сіл часто працюють у місті, дітей возять у садочки і школи міста, отримують тут адміністративні і соціальні послуги. Тому створення Великої Вінниці – міської ОТГ, в яку увійдуть вісім громад, включно з містом, –  є досить логічним кроком та дозволить населеним пунктам більш системно і ефективно розвиватись.  

Також Сергій Моргунов спростував чутки, що у зв’язку з об’єднанням у селах зросте тариф на електроенергію та підвищаться місцеві податки та збори. 

«Вже декілька років діє єдиний тариф на електроенергію, що для міста, що для села. За 100 кВт – 90 коп, понад 100 кВт – 1,68 грн. З приводу земельних податків, то варто сказати, що, наприклад, в деяких територіальних громадах податок на земельні ділянки навіть подекуди більший ніж у ІІІ зоні Вінниці. Тому не можна стверджувати, що після об’єднання відбудеться підняття  податків», – сказав очільник міста. 

Щодо землі Сергій Моргунов зауважив, що право приватної власності непорушне і захищається законодавством. Ніхто крім власників земельних ділянок не має права приймати будь-які рішення, пов’язані з способом використання їхньої власності.

«Зараз ми працюємо над розробкою Стратегії розвитку міста до 2030 року, де ми будемо враховувати всі потреби громади в розрізі кожного населеного пункту. Потім ми її маємо затвердити. І найголовніше – з часом будемо всі ці питання вирішувати, щоб адаптувати  або покращити комфорт проживання на цих територіях», – розповів Сергій Моргунов. 

Коментарі у Facebook