В Євросоюзі відреагували на узгодження ‘формули Штайнмайєра’

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

В Європейському Союзі позитивно оцінили узгодження ‘формули Штайнмайєра’ в Мінську, і вважають, що це може привести до врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це завила прес-секретар верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні Майя Косьянчич.


За її словами, вчорашнє рішення Тристоронньої контактної групи може дати серйозний поштовх до встановлення миру на сході України.

‘Підсумки вчорашньої дискусії Тристоронньої контактної групи в Мінську, в тому числі, щодо так званої ‘формули Штайнмайєра’, – це крок, який, як можна сподіватися, може привести до подальших зусиль щодо повного виконання Мінських угод усіма сторонами. Це, зі свого боку, є ключем до досягнення міцного мирного вирішення конфлікту на сході України. Європейський Союз незмінно підтримує роботу в ‘нормандському форматі’, Тристоронньої контактної групи і ОБСЄ в їх зусиллях щодо сприяння здійснення Мінських угод. ЄС залишається твердим у повній підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів’, – заявила Косьянчич.

Як повідомляли новини ‘Сьогодні’, 1 жовтня в Мінську відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи, на якій Україна схвалила текст ‘формули Штайнмайєра’. Однак варто зазначити, що це тільки узгодження документа, який буде переданий ‘нормандській четвірці’, лідери країн якої і обговорять усі нюанси, в тому числі і запобіжники виконання домовленостей. Саме схвалення Києвом документа в Мінську ні на що не впливає, а навпаки – розблокував єдину перешкоду для переговорів в ‘нормандському форматі’.

Водночас глава держави зазначав, що ‘формула Штайнмайєра’ повинна бути в майбутньому імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу, однак його ще немає. Президент також говорив, що всі запобіжники щодо виведення російських військ і проведення виборів за українськими законами будуть прописані в новому законі.

В тренді

Засідання Верховної Ради: онлайн-трансляція

На брифінгу президент Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти, що ніякої здачі націнтересів України немає, і вибори в ОРДЛО не будуть проведені, поки не будуть виведені російські війська і не буде забезпечена безпека.Зеленський пояснив, що включає в себе ‘формула Штайнмайєра’, про яку домовилися в Мінську.

Також рішенням Києва задоволені інші учасники нормандського формату – Москва і Берлін.

Коментарі у Facebook