Замість 4 госпітальних округів буде один. Чи матимуть вінниччани у районах доступ до медицини?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Раніше міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька повідомила про скорочення госпітальних округів в регіонах. Передбачається створення одного госпітального округу на одну область. Раніше у Вінницькій області було затверджено 4 госпітальних округи минулим Урядом.

Журналісти Vlasno.info дізналися, що думають про нову схему округів в районах голови трьох райрад, де мали бути госпітальні округи.

Між тим, два роки тому Уряд затвердив на Вінниччині 4 госпітальних округи: Північний, Західний, Південний та Східний. І в кожному з цих округів мала бути лікарня інтенсивного лікування високого рівня. – У нас лікарня відповідає усім вимогам, які висуваються для медичного закладу такого рівня, – говорить голова Гайсинської райради Григорій Боровий. – Але якщо центр єдиного округу буде у Вінниці, це буде добре. Згадую, скільки було дискусій і суперечок, коли дізнались, які міста стануть центрами госпітальних округів. Всі хотіли бути центром. Але я вважаю, що для людей нічого не зміниться. Якщо гарні фахівці працюватимуть в селах і містечках, то все буде добре. Ми зберегли всі ФАПи, а одну амбулаторію довелось закрити через вакансію сімейного лікаря. У «вторинку» вклали близько 7 мільйонів гривень цього року. За словами Григорія Івановича, все залежить від місцевої влади та наявності гарних лікарів. Мовляв, будуть фінансуватись медустанови з місцевих бюджетів, і вистачатиме фахівців, тоді й пацієнти матимуть нормальні медичні послуги. – В нашому районі неоднозначно ставляться до цього, – зазначає виконувачка обов’язки голови Тульчинської райради Надія Григор’єва. – Наша лікарня одна з найкращих, але на сучасне обладнання потрібно з бюджету виділити дуже багато коштів. Крім того, у нас не вистачає населення, щоб стати повноцінним госпітальним округом. Якби до нас ще Немирівський район приєднався. Але вони йдуть на умовах, щоб Немирів був центром округу. Мовляв, логістика у них зручніша. Голова Могилів-Подільської райради Володимир Сірант вважає, що таке переформатування госпітальних округів не принесе позитивних результатів. – Кожна реформа у нас призводить до того, що молодь масово виїжджає за кордон, – наголошує він. – І черговий переділ округів не дає відповіді на основне питання: що буде з медициною в селах, що буде з ФАПами, хто їх утримуватиме.

Реформа, як на мене, має сенс, якщо вона зберігає цілісність країни, підвищує народжуваність, знижує смертність та збільшує кількість робочих місць. Тоді це результативна реформа. Які б межі в округів не були, потрібно думати про людей. А у нас тепер знову все у Вінниці вирішуватиметься. Втім, начальниця управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Ольга Задорожна зауважує, що є лише проект постанови щодо нового принципу існування госпітальних округів. І поки його не затвердять, зарано говорити, як діяти і що робити в цьому напрямку. 

Коментарі у Facebook