У Вінниці під час круглого столу обговорили виклики та потреби бізнесу під час війни

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Цієї п’ятниці, 1 вересня, у Вінниці відбувся круглий стіл на тему “Уроки релокації: виклики та потреби бізнесу під час війни”. Серед учасників були представники Вінницької міської ради, спільнота місцевого та релокованого підприємництва, а також команда проєкту “Relocation Revision”, яка напередодні проводила тематичне дослідження в трьох регіонах України, щоб визначити як інтегруються в нових громадах новоприбулі підприємці та чим їм допомагають на місцях. Крім Вінниці, аналогічні заходи відбулися в Івано-Франківську та Львові. Всі три міста лідирують за кількістю прийнятого у своїх громадах переміщеного бізнесу.


Як зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний, навіть в умовах війни бізнес повинен працювати там, де це можливо, платити податки і надавати країні ресурс для продовження оборони та підтримки Збройних Сил України. Інвестиційно привабливим містом, де можна продовжувати економічну діяльність для 332 підприємств виявилася Вінниця.

“Вінницька громада є флагманом в Україні по релокації підприємств. Релокація триває з усіх регіонів, де є виклики – Чернігів, Київ, Херсон, Харків, Запоріжжя, Луганськ, Дніпро та інші. Треба звернути увагу, що дерелокацію з 332 підприємств здійснило тільки одне. Тобто у Вінниці створені належні умови для роботи бізнесу і всі, хто приїхав сюди, комфортно почуваються. Це спільна робота міської та обласної влади, податкової служби та центру зайнятості, а також місцевого бізнесу, який підтримував релокований. Вінницький бізнес запропонував пільгові умови заходження – безкоштовна оренда виробничих та адміністративних площ, згодом перейшли на пільгову вартість, а вже коли релоковані підприємства запустилися в повній мірі, вийшли на ринкову вартість. Це був адаптивний процес, необхідний для новоприбулих підприємців. Крім того, між ними відбулося об’єднання зусиль – це дуже важливий показник”, – наголосив Андрій Очеретний.

Керівник проєкту Relocation Revision Любомир Черній розповів, що в кожному з трьох регіонів його команда проінтерв’ювала представників понад 20 релокованих підприємств, серед яких були як юридичні, так і фізичні особи. Спілкувалися й з місцевими бізнес об’єднаннями, які надавали ту чи іншу послугу релокованим підприємцям.

“Підхід до того, на що зробили ставку, дуже відрізняється в трьох регіонах. Вінниця закцентувала увагу на виробництві. Згідно опитувань, релокованих підприємців привабили у місті комфортність та доступність підтримки. Місцевий бізнес, як і влада, пропонував партнерство релокованому. У Вінниці є хороша комунікація та стратегічне бачення розвитку регіону. Дуже важливим та несподіваним стало те, що до Вінниці релокувалося багато бізнесу, заснованого вінничанами в інших містах – Харкові, Києві тощо. Таких випадків ми більше не бачили ні в Львівській, ні в Івано-Франківській області”, – зауважив він.

Місто й справді з самого початку повномасштабного вторгнення почало напрацьовувати можливості для того, щоб приймати релокований бізнес з тих регіонів України, де точаться бойові дії. За даними директора департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максима Мартьянова, наразі вже 79,5 % релокованих підприємств розпочали свою діяльність.

“Я впевнений, що це не межа. Це вдалося завдяки професійному підходу наших фахівців, завдяки місцевому бізнесу, який розумів ситуацію і підставив плече нашим новим друзям. Вінницькі підприємці постійно пропонують виробничі площі — складські, офісні та виробничі приміщення для того, щоб релокованим було де розміститися і запускати роботу, – розповів Максим Мартьянов. – За рахунок новоприбулих підприємств маємо 1602 новостворених робочих місць – як для вінничан, так і для переселенців. Вінниця зацікавлена в інвестиційно привабливому просторі, де є здорова конкуренція та ріст”.

Власне, серед підприємств, які переїхали у Вінницю, є великі, а також середні та малі. Однак, усі вони дуже важливі, адже працюють на економічне зростання, створюють нові робочі місця. Про свій досвід релокації розповіла директорка з логістики компанії “Укпостач” Марина Полтавець.

“Ми почали перевозити обладнання у березні 2022 року і в квітні запустили підприємство. Тут працює 250 людей. Зараз в нас здебільшого працюють люди з Вінниці. Релокація була необхідним кроком, на наш завод у місті Дергачі було три прильоти. Було багато обстрілів, розбито багато обладнання та техніки, тож ми були вимушені поїхати в більш безпечне місце для продовження роботи. Місцева влада нас чудово прийняла у Вінниці, як, власне, і самі вінничани”, – розповіла Марина Полтавець.

Ще одне підприємство зазнало досвіду релокації через російську агресію на початку війни, в 2014 році. Так, компанія “Пірена”, яка успішно виробляє у Вінниці захисний одяг та піноутворювачі для надзвичайників, переїхала сюди з Сєвєродонецька, що на Луганщині.

“Сподіваюся, що ми будемо корисними для наших колег, адже маємо чималий досвід в питанні релокації бізнесу. Свого часу, перш ніж переїхати, ми почали моніторити міста України в різних регіонах, щоб визначитися, де саме зупинитися. Вінниця стала тим містом, де є потужна підтримка з боку влади. Нас супроводжували в багатьох питаннях, зокрема й знайомили з місцевими підприємствами, які теж суттєво допомогли нашій компанії. Наприклад, підприємство “Маяк” допомогло з приміщенням, “Промавтоматика” надала відтермінування платежу на електрифікацію, в нас на той момент не було ані кредитних, ані власних ресурсів. Чимало консультацій отримали від митної служби, від податкової, від фонду майна та інших. Я такого не очікував і ніколи не бачив. Тут ти не сам. Є величезна підтримка і розуміння, що є до кого звернутися та запитати, що робити”, – розповів Олександр Грищенко, співвласник компанії “Пірена”.

Коментарі у Facebook