Від ЗиУ до власних Vinline. Яка історія появи вінницького тролейбусу?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin



У вівторок, 18 лютого, вінницькому тролейбусу виповнюється 56 років з дня, коли він у 1964 році вийшов у свій перший маршрут – “пл. Жовтнева – Рибзбут”

Про це йдеться на вінницькому транспортному порталі міста “Вінницький трамвай”

Як повідомляють розвиток тролейбусної інфраструктури пов’язаний із відкриттям у 60-х лампового заводу та ГПЗ. Трамвайні лінії вже не задовільняли пасажиропотік у місті, тому було вирішено побудувати лінію для тролейбусів. Це дозволило зв’язати два промислових райони через центр у Вінниці

Цікаво, що будівництво перших ліній відбувалося під цілковитою таємницею. Їх комунальники встановлювали під виглядом проведення мережі освітлення вулиць. Адже керівництво УРСР довго не давало дозвіл на запуск нового громадського транспорту у Вінниці. У лютому 1964 року перші тролейбуси виїхали з депо у дебютний маршрут – “пл. Жовтнева – Рибзбут”.

Спочатку вінничани користувалися післявоєнними МТБ (Модернизированный Троллейбус Экскурсионный Сокольнический). Їх через велику площу вікон у салоні та на даху прозвали у народі «скельцями».

Зараз до вінницього автопарку входять відремонтовані ЗиУ, Лази та нові Богдани. У 2019 році Вінницька транспортна компанія почала виготовляти власні тролейбуси “VinLine”. Наразі вже 4 тролейбуси місцевого виробництва курсують по місту.



Коментарі у Facebook