У Вінниці відбувся перший етап конкурсу «Все буде Україна!»

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

16 квітня відбувся перший етап конкурсу “Все буде Україна!” у Центральній міській бібліотеці імені І. В. Бевза у Вінниці. Цей конкурс з фокусом на патріотичну творчість серед дітей та молоді має на меті популяризацію української літературної спадщини та розвиток їх творчих здібностей. Ініціатива проведення конкурсу належить виконавчому комітету та департаменту культури Вінницької міської ради.


Участь у патріотичному заході взяли учні мистецьких шкіл, вихованці клубних закладів, мистецьких студій, відвідувачі бібліотек-філій Вінницької міської централізованої бібліотечної системи віком від 9 до 17 років.

До складу журі ввійшли представники департаменту культури Вінницької міської ради, закладів культури, а також вінницька поетеса, громадська діячка Ірина Малярська та художник, голова Вінницької обласної громадської організації «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Нікітюк.

«Нині, у час повномасштабної війни, важливо підтримувати моральний дух нації, і саме такі конкурси надають можливість молодому поколінню висловити свої почуття патріотизму, демонструючи, що навіть сьогодні культурне життя в Україні триває. Культура продовжує своє існування, ба більше, вона змінила свій формат, але не втратила своєї цінності», – говорить директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

Зі свого боку Ганна Ковальчук, заступниця директора департаменту культури ВМР розповіла, що одним з основних завдань учасників було прочитати напам”ять твір українських поетів ХІХ-ХХІ століть. Хлопці та дівчата обирали його за власним уподобанням. Він міг стосуватися героїчного минулого українського народу, подій сучасної російсько-української війни, героїзму Збройних Сил України та українського народу.

«Понад 70 заявок надійшло до оргкомітету конкурсу. Діти змагалися за кількома критеріями. Серед них: рівень виконавської майстерності, сценічна культура, художня виразність та глибина розкриття змісту твору, артистичність, оригінальність подачі», – зазначила Ганна Ковальчук.

Однією з тих, хто декламував вірші у книгозбірні, була Ніколь Дворська. Дівчинка переїхала до Вінниці разом із рідними з Маріуполя навесні 2022 року. З її вуст поетичні рядки «Я ніколи не прощу росію» звучали надзвичайно емоційно.

« “З міста, що ракетами розтрощене, до усього світу прокричу…” – це рядки із віршу, який особисто для мене є досить символічним, адже коли я виїздила з рідного Маріуполя, він майже був зрівняний із землею»*, – говорить Ніколь Дворська.

Такою ж глибиною почуттів вирізнявся кожен виступ конкурсантів. Адже вони обирали лише ті твори, які відгукувалися у їхніх серцях. Вражали витонченою майстерністю та вмінням відчути та передати настрій поезії, створюючи атмосферу невимушеної гармонії, яка нікого не залишила байдужими.

Гран-прі конкурсу «Все буде Україна!» здобула Дар”я Духнєвич.

У середній віковій групі першість виборола Марія Себело, друга місце – в Івана Герасимчука, а третє – розділили між собою Софія Платовська та Лев Маєвський.

Переможцем у старшій віковій групі став Ісоян Сусанов, а Ольга Перепелиця зайняла друге місце.

Зазначимо, що оцінювання конкурсних робіт у номінації «Образотворче мистецтво» дитячо-юнацького конкурсу патріотичної творчості «Все буде Україна!» триватиме до 19 квітня. Виставка творчих робіт переможців буде експонуватися у холі Вінницької міської ради.

Коментарі у Facebook