Чи повинні вінничани переоформлювати документи, якщо змінилася назва вулиці?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Останнім часом у Вінниці та області в рамках декомунізації та деколонізації топонімів було перейменовано багато вулиць. Рішеннями міської Ради та за підтримки активної громадськості Вінниччини вулиці називають на честь видатних діячів України, репресованих українських письменників, героїв.  

В зв’язку із перейменуванням вулиць, багатьох вінничан турбує питання, чи потрібно міняти ті чи інші документи.

Чи потрібно вносити зміни в місце реєстрації?

За українським законодавством зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання. Тому вносити подібні відомості не потрібно. За умови обміну паспорту або прізвища, тобто коли виникне безпосередня потреба змінити документ, до нього занесуть нові дані. 

Коли змінюється нумерація будинків, назва вулиць, або здійснюється перейменування населених пунктів чи інших адміністративно-територіальних одиниць – усі зміни заносять до реєстру територіальної громади. При цьому попередні дані зберігаються, їх переносять до Єдиного державного демографічного реєстру, згідно до  установленого Кабінетом Міністрів України порядку. 
Нові назви можна внести до документів, що містять відомості про місце проживання, за бажанням особи.

Чи потрібно змінювати документи на нерухомість?

У випадку зміни назви вулиці, документи що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними. Законодавство України не передбачає необхідності зміни документів про право власності на нерухомість у зв’язку з перейменуванням топонімів. Це стосується свідоцтв про право власності, про право на спадщину, договорів купівлі-продажу та дарування тощо.

Власник майна, стосовно якого відбулися зміни, за потреби може звернутися  до органу державної реєстрації прав на нерухоме та подати відповідну заяву про зміни. Це потрібно зробити у випадку продажу або дарування нерухомості. Отже, у документах, оформлених на нового власника, вже будуть вказані нові дані. 

Чи треба змінювати дані щодо місцезнаходження юридичної особи?

За законодавством України зміна відомостей про місцезнаходження юридичної або фізичної особи підприємця – підлягає державній реєстрації. Перейменування вулиці, на якій зареєстровано місцезнаходження юридичної особи за законом вважається зміною місцезнаходження. Тому необхідно вносити відповідні змінидо Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб- підприємців, повідомити банківські установи та контрагентів щодо змін у реквізитах тощо. 

Однак законодавство не встановлює граничних термінів для проведення цих дій. Суб’єкт господарювання може самостійно визначати, коли проводити реєстрацію змін.  

При цьому адміністративний збір за проведення державної реєстрації змін, пов’язаних  із декомунізацією, не справляється.  

Коментарі у Facebook