У Вінниці презентували марку, присвячену Мюнстеру та річниці Вестфальського миру

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

У вівторок, 24 жовтня, в Музеї української марки імені Я. Балабана відбулася церемонія спецпогашення нової вінницької марки «Єдині заради миру та розвитку» на честь німецького міста-партнера Мюнстера.

Дата обрана невипадково – 375 років тому саме у Мюнстері було підписано Вестфальський мир, а 1945-го в цей же день було створено Організацію Об’єднаних Націй, серед держав-засновниць якої була і Україна.
На марці зображено дерево оливи як символ миру, народження нового життя, вічного розвитку та прогресу. Переплетіння його гілок, забарвлених у кольори державних стягів Німеччини та України, символізують єдність і взаємодопомогу Мюнстера й Вінниці.


З цим німецьким містом взаємини почались фактично із початком повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію України. Мюнстер надавав дуже відчутну підтримку вінничанам у вигляді гуманітарних вантажів для вирішення різноманітних потреб громади в цілому, а також вразливим категоріям населення.

Це були модульні кухні, генератори та обладнання для комунальних підприємств, спецтехніка та автомобілі, шкільні меблі, а також тренажери для новоствореного реабілітаційного відділення МКЛ №1. Крім того, німецькі друзі забезпечили відпочинок маленьким вінничанам, більшість з яких – діти загиблих захисників і захисниць. У березні цього року між Вінницею і Мюнстером було підписано угоду про солідарне партнерство. А в серпні мер цього міста Маркус Леве особисто відвідав Місто ідей і відзначив зусилля вінницької громади в збереженні економічного та соціального потенціалу тилового міста під час війни. Нині він продовжує допомагати не тільки як очільник міста-партнера, але й як голова Асоціації міст Німеччини.

Спецпогашення марки відбулося символічно 24 жовтня – цього дня у 1648 році в Мюнстері Вестфальським миром було покладено кінець першому загальноєвропейському збройному конфлікту – Тридцятирічній війні. З прийняттям Вестфальського мирного трактату було утверджено основи сучасного світового порядку – поділу світу на національні держави і появу принципів міжнародного права. Окрім того, в міжнародній політиці з”явилось поняття «Вестфальська система», яка забезпечувала суверенітет держави на своїй території. Також 24 жовтня відзначається День Організації Об’єднаних Націй, однією з 51 держав-засновниць якої є Україна.

«Коли ми говоримо про рік підписання Вестфальського миру і створення національних держав в Європі, то хочу нагадати, що саме у 1648 році розпочались національно-визвольні змагання під проводом Богдана Хмельницького і формування на наших теренах Козацької держави. На жаль, знову ж таки через росіян. Тоді нам це не вдалося, – нагадав у своєму вітальному слові міський голова Сергій Моргунов. – Торік ми заклали гарну традицію, започаткувавши серію вінницьких марок під назвою «Побратими». З початком вторгнення у 2022-му році різні міста, які є нашими закордонними партнерами, дуже активно допомагали в цілому нашій громаді. Тож випуск таких символічних марок – це своєрідний жест вдячності вінничан іноземним друзям. Крім того, у Вінниці знаходиться єдиний у своєму роді Музей української марки, який наочно засвідчує, що поштові знаки – це теж символи державності».

Це 4-та марка із серії «Побратими», що присвячена міжнародним партнерам Вінниці, які з перших днів війни підтримують українців у боротьбі з ворогом і допомагають нашій громаді. Перед тим були випущені марки на честь польського Кельце, литовського Паневежиса та німецького Карлсруе.

А загалом це уже 10-та ексклюзивна вінницька марка, яку Офіс туризму Вінниці випустив у співпраці з Укрпоштою. Примірник маркованого блоку та конверт попрямують до муніципалітету міста Мюнстер в рамках візиту вінницького міського голови в листопаді цього року.

Загальний наклад цієї марки складає 70 поштових блоків та понад 200 марок. Їх колекціонери традиційно зможуть замовити на платформі ексклюзивних вінницьких подарунків «BYVI» у Facebook та Instagram.

Коментарі у Facebook