Навчаються розуміти свої емоції та приймати їх: у Вінницькому центрі реабілітації проводять заняття з емоційної грамотності

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Однією з послуг Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк є соціальна реабілітація. Наряду з фізичною – вона важлива для різностороннього розвитку людини. Зокрема, фахівці Центру реабілітації «Гармонія» проводять заняття з емоційної грамотності, навчаючи розуміти свої емоції та приймати їх.

Емоційна грамотність – це одна із складових поняття «емоційний інтелект». Для будь-якої людини важливо мати емоційно різноманітне життя, тому що тільки переживаючи емоції забарвлені в різні відтінки та різні за своєю силою, людина може урізноманітнити свій життєвий досвід.


Заняття з емоційної грамотності у Центрі реабілітації «Гармонія» проводить соціальний педагог Оксана Крижанівська. Такі зустрічі проходять зазвичай щопонеділка. Проте можливі і винятки: коли заняття присвячені певній даті чи події. Наприклад, нещодавно був Всесвітній день цукерок, коли готували корисні солодощі, розповідали цікаві історії, обговорювали смаки і відчуття.

«Також було цікаве заняття на свіжому повітрі, пов’язане з порами року, які можна визначити як чотири пори життя. На заняттях з клієнтами ми проговорюємо, які відчуття викликає в нас, наприклад, осінь. Важливо, щоб при цьому були залучені всі відчуття людини. Для цього я запитую, наприклад, яка осінь на смак, на дотик чи які є звуки осінні. І тоді ми говоримо про улюблені осінні овочі і фрукти; про шурхіт листя, якщо питання про звуки», – розповідає Оксана Крижанівська.

Заняття з емоційної грамотності пані Оксана поєднує також з майстеркласами, арттерапією, ароматерапією. Часто на заняттях говорять про запахи, тож запалюють аромалампи з різними ароматами. Це допомагає розслабитися, сконцентруватися та створити атмосферу, яка налаштовує на відверті розмови про внутрішні відчуття.

«На заняттях я намагаюся не питати прямі запитання, на кшталт як настрій і які емоції бувають. А створити таку атмосферу, щоб розмови були органічні та ненав’язливі. Так навички з емоційної грамотності засвоюються легше, а людина починає краще розуміти себе та людей навколо, стає більш емпатійною та краще почуває себе у соціумі», – зауважує Оксана Крижанівська.

Розвиток емоційної грамотності та емоційного інтелекту важливі для самовираження, самопізнання, розширення діапазону власних можливостей, розкриття творчого потенціалу, формування навичок стресостійкості, естетичних смаків та креативності. Це важливо і для дорослих, і для дітей.

«Часто у сприйнятті багатьох людей реабілітація – це лише про фізичний стан, ЛФК чи масажі. Проте загальний настрій, емоційний стан теж дуже важливий для покращення самопочуття. Якщо говорити про людей з інвалідністю, а саме вони є клієнтами Центру реабілітації “Гармонія”, то важлива також соціалізація, адже часто такі люди залишаються ізольованими від суспільства, відчувають дефіцит спілкування з однодумцями», – каже Оксана Крижанівська.

На заняттях з емоційної грамотності панує неформальна атмосфера, а самі клієнти з радістю сприймають різні ініціативи.

«На жаль, багато у кого люди з інвалідністю викликають лише співчуття. Проте вони – повноцінні особистості з усіма спектрами емоцій, як і будь-хто. Вони мають свої інтереси, думки і можуть виразити свої почуття до навколишньої дійсності», – підсумовує соціальний педагог Оксана Крижанівська.

Щоб стати клієнтом Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507 – 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.

Коментарі у Facebook