Чи варто українському бізнесу розраховувати на допомогу від уряду?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Карантин б’є по економіці, по малому та середньому бізнесу, змушує скорочувати робочі місця. У розвинених країнах уже щосили запускають державні програми підтримки. 

Тож розглянемо їхній досвід і план дій українського уряду для допомоги бізнесу.

З початком карантину багатьом підприємствам, зокрема з індустрії гостинності, довелося закритися. На ринку нерухомості суттєво постраждали готелі, ТРЦ та офіси. Деякі компанії були змушені навіть скоротити кількілсть свого персоналу.

Один з п'яти малих бізнесів закриється – ЄБА

Тож які міри прийняв український уряд та чи варто бізнесу чекати на допомогу?

30 березня Рада прийняла законопроєкт №3275, який передбачає додаткові соціальні та економічні гарантії у зв’язку з епідемією.

Пандемія COVID-19 потрапила до переліку форс-мажорних обставин, настання та дія яких є однією з підстав для звільнення від відповідальності за неможливість виконання зобов’язань за договорами.

Як розповідає ThePage.ua українське законодавство містить норми, що звільняють орендаря від обов’язку вносити орендну плату, якщо він не міг користуватися орендованим майном не зі своєї вини.

“Проте таке звільнення не відбувається автоматично, і в разі незгоди орендодавця орендар повинен довести неможливість використання орендованого приміщення в судовому порядку”, — застерегли в Colliers International (Ukraine).

Наразі уряд України вжив наступних ключових заходів для підтримки бізнесу під час карантину:

– на період з 1 березня до 30 квітня 2020 року фізичні особи-підприємці тимчасово звільняються від нарахування і сплати єдиного соціального внеску;

– на період з 1 березня до 30 квітня 2020 року введено мораторій на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами;

– на період з 1 березня до 30 квітня 2020 року не накладатимуться штрафи за порушення податкового законодавства;

– на період карантину діє заборона на виселення орендарів житла за несплату комунальних послуг, а також не нараховуються штрафи і пеня за несплату комунальних послуг;

– працівники малих і середніх підприємств, за якими роботодавець зберігає робочі місця, можуть отримувати часткові виплати по безробіттю;

– банкам заборонено збільшувати процентні ставки за кредитами;

– на період з 1 березня до 30 квітня 2020 року відстрочено виплати за іпотечними кредитами, а банкам заборонено звертати стягнення на об’єкти іпотеки у зв’язку з несплатою платежів за іпотечними договорами;

– на період з 1 березня до 30 квітня 2020 року юридичні особи та фізичні особи-підприємці звільнені від сплати податку на землю або орендної плати за земельну ділянку.

Чи вистачить прийнятих рішень нашим урядом це питання вже інше, пандемія коронавірусу в самому розпалі, а економісти зі всього світу вже намагаються спрогнозувати її наслідки, які мягко кажучи невтічшні для багатьох.

Досвід інших країн у допомозі малому та середньому бізнесу

Орендні канікули є, але із застереженнями

Пряма державна підтримка орендарів та/або орендодавців щодо комерційної орендної плати та іпотеки виявилася дуже обмеженою.

В Італії, Австрії та Греції уряди пішли назустріч найбільш вразливим орендарям торговельної нерухомості й запропонували їм субсидію на оренду приміщень та податкові пільги.

«У Франції, Великобританії й Німеччині ухвалили нові закони про COVID-19. Їхня мета — запобігти розірванню договорів оренди за невнесення орендної плати в період карантину», — пояснили в Colliers International (Ukraine).

Як у різних країнах борються з безробіттям через коронавірус

За даними Colliers International (Ukraine), серед країн, які найбільше підтримують бізнес за допомогою виплат звільненим працівникам, — Нідерланди, Великобританія, Австрія, Латвія, Німеччина і країни Північної Європи, причому в Нідерландах держава сплачує до 90% зарплат.

Работа на карантині. Кого коронавірус залишив без заробітку

Великобританія й Австрія не надто відстають, пропонуючи до 80%, включно з підтримкою самозайнятих осіб.

Фінансова підтримка та податкові пільги

Позики та гранти — поширена практика підтримки бізнесу в умовах пандемії COVID-19. Зокрема, Великобританія, Німеччина і Франція надали бізнес-позик і грантів на суму понад 1 трлн євро.

У Німеччині для малого й середнього бізнесу прискорили доступ до кредитів і створили фонд екстреної фінансової допомоги для великих компаній.

У Німеччині, за даними Colliers International (Україна), компанії можуть подати заявку на відтермінування оподаткування до грудня 2020 року. Уряд Іспанії пропонує 75% знижку на відрахування до Фонду соціального страхування в разі звільнення.

Коментарі у Facebook