‘Ніхто нічого не підписував’: в Раді пояснили важливий нюанс із ‘формулою Штайнмайера’

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

На переговорах в Мінську Україна схвалила ‘формулу Штайнмайера’із врегулювання ситуації на Донбасі, проте українська сторона нічого не підписувала, а лише погодилася винести цей документ на обговорення ‘Нормандської четвірки’. Про це повідомив в Facebook голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики, нардеп від ‘Слуги народу’ Богдан Яременко.


Напередодні в Україні політики і експерти піднімали хвилю ‘зради’, що підписання ‘формули Штайнмайера’ Києвом – це капітуляція перед Кремлем. Однак нардеп пояснив, що влада України рухається в напрямку припинення кровопролиття в Донбасі, при цьому не поступаючись нічим принциповим – ні територіальною цілісністю, ні суверенітетом, ні навіть правом по-своєму трактувати Мінські домовленості.

‘Нюанси – вчора ніхто нічого не підписував. Представник України в ТКГ (Тристороння контактна група – ред.) Леонід Кучма письмово повідомив представнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку про те, що Україну влаштовують формулювання, погоджені радниками глав держав ‘нормандського формату’ в Мінську 1 вересня 2019 року. Зміст формулювання неодноразово пояснював міністр закордонних справ України Вадим Пристайко – йдеться про порядок застосування рішень ‘про особливості…’ до місцевих виборів в ОРДЛО на тимчасовій основі і на постійній після (виборів – ред.)’, – написав Яременко.

Нардеп підкреслив, що всі інші моменти цього питання – це предмет для переговорів ‘нормандської четвірки’, результати яких будуть втілюватися українськими законами.

В тренді

Засідання Верховної Ради: онлайн-трансляція

Як повідомляли новини ‘Сьогодні’, 1 жовтня в Мінську пройшла зустріч Тристоронньої контактної групи, на якій Україна схвалила текст ‘формули Штайнмайера’. Однак варто зазначити, що це тільки узгодження документа, який буде переданий ‘нормандській четвірці’, лідери країн якої і обговорять всі нюанси, в тому числі і запобіжники виконання домовленостей. Саме схвалення Києвом документа в Мінську ні на що не впливає, а навпаки – розблокувало єдину перешкоду для переговорів в ‘нормандському форматі’.

На брифінгу президент Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти, що ніякої здачі націнтересів України немає, і вибори в ОРДЛО не будуть проведені, доки не будуть виведені російські війська і не буде гарантована безпека. Зеленський пояснив, що включає в себе ‘формула Штайнмайера’, про яку домовилися в Мінську.

Також рішенням Києва раді інші учасники нормандського формату – Москва і Берлін.

Коментарі у Facebook