Завдяки новому застосунку “Дах” вінницькі ОСББ одні з перших в Україні провели загальні збори онлайн

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Виїзд мешканців за кордон, участь в програмах з відновлення будинків, робота над енергоефективністю – ці та інші питання доводиться вирішувати ОСББ в умовах повномасштабної війни. Аби покращити комунікацію співвласників та правління, спростити процес загальних зборів та голосувань в Україні створили перший застосунок для ОСББ — ДАХ.

У Вінниці створено майже 900 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. За законом, щороку ОСББ має проводити загальні збори, на яких правління звітує за попередній рік, мешканці затверджують кошторис на новий рік та ухвалюють різні необхідні програми. 

Процес загальних зборів ускладнюється тим, що вимагає особистого підпису кожного співвласника. Зібрати їх усіх та провести збори і раніше було непросто, а після початку збройної агресії, коли частина мешканців будинку виїхала за кордон або в інше місто, стало надскладною задачею. 

Безкоштовні можливості застосунку ДАХ дозволяють провести загальні збори ОСББ без фізичної присутності співвласників та проголосувати за допомогою «Дія.Підпис». Про те, як це працює, розповів директор компанії ДАХ Дмитро Дідик. 

«Наша система створила можливість проводити загальні збори у смартфоні, викристовуючи електронні цифрові підписи. Тепер загальні збори проходять у режимі онлайн. Це перший подібний проєкт в Україні, у Вінниці вже є успішний досвід його реалізації. Це може бути гарним прикладом для тих будинків, які зруйновані, яким потрібно провести загальні збори, а людей на місці немає. Зокрема, їм потрібно отримати кошти на відновлення будинку, а це можливо лише через проведення загальних зборів. Тому для них дуже помічним буде використання цього зручного та безкоштовного інструменту управління ОСББ»,  зазначив пан Дмитро.

У системі ДАХ є месенджер, адаптований до потреб ОСББ. Зазвичай, у голови правління є лише один інструмент комунікації  з мешканцями – це група в простому месенджері. Однак у групі часом неможливо зрозуміти, як насправді звуть мешканця, власник він чи квартирант та з якої квартири. Крім того, важливі теми губляться у безкінечній стрічці повідомлень, тому важко повернутися до потрібної розмови.

«У системі ДАХ є месенджер, у якому всі користувачі ідентифіковані поквартирно. Тут легко можна знайти сусіда та вирішити свої питання. Наприклад, попросити певну людину відігнати автомобіль, або зробити тихіше музику,  розповів Дмитро Дідик.  Крім звичайного месенджера є цілий розділ – «Події» у якому створюються оголошення, опитування, голосування. Всі події зберігаються і завжди можна повернутися до обговорення тієї чи іншої теми. Все зберігається в окремому розділі. Крім того, у розділі «Заявки» мешканці можуть створювати звернення, які виконує правління, і кожен може побачити результати виконання.»

Повністю оцифрований процес загальних зборів дозволяє брати участь у зборах та голосуваннях віддалено, за допомогою «Дія.Підпису». Це економить час та кошти ОСББ, позбавляючи від паперової роботи.

Зараз у Вінниці вже два ОСББ користуються системою ДАХ. Голова правління ОСББ багатоповерхівки, що по вулиці Зодчих, 13, Вікторія Сидорук розповіла, як мешканці підтримали ідею запровадження застосунку ДАХ.

«У нас зараз проходять загальні збори. Люди, що проголосували у додатку – задоволені, тому що процес займає 5 хвилин. Дуже спрощується організація, все що потрібно від співвласників –  це зареєструватися у додатку і мати електронний підпис. У програмі все прозоро, там видно банківські виписки, це зручно і для бухгалтерів, і для мешканців. Кожен бачить, куди витрачалися кошти. Крім того, є зручне голосування: люди бачать, за яке питання як проголосували, чи набирається достатня кількість голосів»,  зазначила пані Вікторія. 

Ще одне об’єднання співвласників які користуються системою ДАХ – ОСББ «Апекс». Голова правління Галина Шкурат розповіла, що нововведення стало дуже актуальним, оскільки у багатьох співвласників немає змоги особисто відвідувати загальні збори.

«У нашому будинку є люди, які тимчасово перебувають або проживають за кордоном. Прийняття рішень потребує голосів двох третин співвласників ОСББ. Тобто раніше ми не могли провести повноцінне голосування. Зараз нам вдалося прийняти кошторис і вирішити питання капітальних ремонтів разом із тими людьми, які не у Вінниці»,  розповіла пані Галина.

За останніми даними, в Україні внаслідок воєнних дій зруйновано або пошкоджено 143,8 тисяч будинків. З них 16,8 тисяч – багатоквартирні. Вирішуючи подальшу долю своїх домівок, співвласники стикаються із різноманітними організаційними проблемами. Безкоштовні можливості застосунку ДАХ покликані максимально спростити процеси управління та прийняття важливих рішень.

Коментарі у Facebook