Режисер «Кіборгів» Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці про Порошенка, культурний фронт і «рускій мір» в його рідному Криму (відео)

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Під час 1,5 годинної зустрічі ми говорили війну на Донбасі, шок-результат 1-го туру, 12 кримсько-татарських і тільки 3 українських школи до окупації Криму, провальну інфополітику держави на телеканалах і про двох кандидатів – Порошенка і Зеленського…

– На жаль, ті події, які сьогодні відбуваються на моїй малій батьківщині в Криму, можна назвати повторенням подій 1944 року. Але ті, хто це роблять, дуже погано знають історію. Російська імперія намагалася нас з вами знищити протягом 100 років. У підсумку Російської імперії немає, а ми є. Радянський Союз намагався нас знищити протягом 70 років. Його немає, а ми є. І ті, хто сьогодні намагається нас з вами знищити, хто окупував частину нашої Батьківщини – Донбас і Крим, їх теж незабаром не буде», – звернувся до присутніх режисер.


Із двох фінальних кандидатів у Президенти на фронті я бачив тільки Петра Порошенка… Це для мене є свідченням того, що Петро Олексійович – головнокомандувач, які не тільки стратегічно вирішує питання, але і безпосередньо спілкується з військовими на передовій, знає про їхні потреби», – заявив Ахтем Сеітаблаєв. – І щоб розуміти ваші емоції, почуття та, навіть, претензії до Порошенка я питаю перш за все молодь про перше враження при словах – досягнення Порошенка.

Хтось образу каже про відродження української армії, про безвіз, декомунізацію, Томос та моє кіно…, – зазначив Сеітаблаєв.

Звісно, є багато питань і претензій до керівника держави… Водночас, до іншого кандидата майже жодних запитань – сміх, веселощі, жарти на грані фолу, суцільне шоу! Все це результат повальної інформаційної політики… Бо я по Криму знаю, що українським він не був навіть до 2014-го… Адже це засилля триколорів та тотальна російська в 600 школах, із яких було 12 кримсько-татарських і тільки 3 українських школи до окупації Криму багато про що кажуть… І коли на концерт «Океану Ельзи» в Сімферополі збирались тисячі людей, то всі співали українською… Але не вважали її рідною! Тепер я розумію її силу і чітко можу сказати – вивчити українську – це не подвиг!

На запитання, чому він погодився бути довіреною. Особою Порошенка режисер сказав:

– Тому що я боюся, це по-перше. Як я вже й казав, мені 47 років, я доволі доросла людина. У мене четверо дітей. Я хочу, щоб країна також стратегічно продовжувала напрямок в НАТО і ЄС. Тому що я переконаний, що саме ці дві інституції здатні забезпечити гідне існування нашої країни. Я кажу про цю мрію і цей шлях до ЄС. А по-друге, хочу, щоб наша країна була захищена, тому що так сталося, що ми живемо поруч із сусідом, який всю свою історію намагається зробити так, щоб Україна була метрополією чи чаткою цієї імперії. І це, мабуть, два головні питання, чому я не мовчу, чому я підтримую цього кандидата і чому я роблю те, що можу робити”.

Він також додав: “Знаєте, один військовий два роки тому, коли передивився “Кіборгів”. Ми з ним багато розмовляли, як жити, адже багато чого не відбувається, хоча так, стратегічно ми йдемо у правильному напрямку. І я запитав у нього, як ти тримаєшся, знаючи, що не відбуваються так швидко ці зміни в країні? І нам ще треба багато зробити, щоб відчувати ці зміни. І він сказав: “Так, я все це знаю, але я кожного ранку прокидаюся і чищу свій автомат”. Я потім зрозумів метафору цього вислову. Ми кожен на своєму місці зобов’язані робити все для того, щоб цей стратегічний напрямок відбувався. Можеш забити цвях – забивай, можеш знімати кіно і говорити про якісь надважливі речі – знімай і говори, можеш співати й робити свою справу – роби. І нині Порошенка сварять за те, що він не зробив… Я це розумію! Але якщо згорить наша спільна хата – наша Україна, що ми будемо робити? Розбіжимось по світах, кинемо все і будемо виглядати із-за кордонів на «рускій мір»? Повірте, ще жодної країни не має у світі, якій приніс багатство і процвітання «рускій мір»… Але це не міг Чехова чи Буніна! Це «мір» чобіт та автомата російського солдата… Тому думаймо і обираймо разом Україну!

Коментарі у Facebook