Доплатити за паї змусили селяни з Погребищенського району

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

– Я представляю інтереси всієї громади, відстоюю їхні права, – каже нам місцева жителька та депутатка сільради Ольга Мартинюк. – У минулому році близько сотні односельчан підписали договір оренди на пай аж на 10 років зі СТОВ “Мир”. Обіцяли золоті гори, а вийшло навпаки. Всім підняли виплати, а в нас на сьогодні плата за землю мізерна та становить 9341 гривню 46 копійок за три гектари та сорок соток. Чорноземи, земля у нас дуже родюча… Ми хочемо, аби нам доплатили ще по 3700 гривень, щоб мати, як інші – 13 тисяч. Але власники холдингу проти й вимагають переукласти договір на рік-два і тоді отримати відповідну винагороду. Що це за закони такі? Невже нам доведеться постійно добиватись такими методами свого? Саме тому сьогодні ми з дев’ятої ранку вимушені були не пустити техніку. Бо якщо зараз випустимо комбайни та трактори, то нічого не доб’ємось.


Людмила Хміль, у родині якої троє дітей, зізнається: вижити за кошти, отримані за паї, вкрай важко, бо ціни постійно зростають.

Доплатити за паї змусили селяни з Погребищенського району

– Сусіднє село Топори з Житомирщини не має 3 гектарів й отримує 17 тисяч. В інших за чотири гектари дають аж 21 тисячу. А ще зерно та цукор. Чому така несправедливість?

Обурені селяни не приховували своїх емоцій та дійшли того, що треба звертатись до суду та розривати договір. Тим паче бажаючих обробляти їхні землі вистачає, готові платити більше.

– Я теж пайовик СТОВ “Мир” й теж маю нарікання на їхню роботу. Це питання ми вже розглядали у сільраді. Відповідно до Земельного кодексу, існує три пункти договору, яких власники мають дотримуватись, і в разі невиконання його можна розірвати. У нашому випадку не виконуються договірні вимоги. І мені незрозуміло, що це за бонуси такі дають, коли підписуєш документ наперед! – каже голова Морозівської сільради Дмитро Шамро. – Ми не будемо нічого нікому нав’язувати, а вирішувати проблему.

Директор підприємства СТОВ «Мир» Ігор Смаль повідомив таке:

– Документи оформлені у відповідності до всіх вимог чинного законодавства. На даний час у Морозівці треба збирати соняшник та сіяти пшеницю. Але не дають можливості працювати пайовики, перекрили нам дорогу. Основне питання, яке турбує людей – розмір орендної плати, але вважаю, що його потрібно вирішувати за столом перемовин, а не такими протизаконними діями. Я не маю повноважень піднімати виплати, це вирішують представники керуючої компанії. Ми внесли на розгляд громади пропозицію й даємо можливість отримувати 13 тисяч гривень на руки. Але мають бути дотримані певні умови, але їх вони все одно не влаштовують. На місце я вже викликав правоохоронців.

За перешкоджання діяльності представникам сільгосппідприємства Ігор Смаль написав заяву до поліції. Екіпаж приїхав досить оперативно, на місці представники райвідділку роз’яснили людям їхні права та закликали діяти в межах закону. Зрештою, громада розійшлась, а техніка приступила до робіт.

А вже 13 вересня жителі Морозівки зібрались у клубі та кілька годин переконували керівництво агрофірми підняти плату за паї, не підписуючи додаткових угод. І таки домовились…

Вікторія Снігур

Коментарі у Facebook