Серед порушень при закупівлях – Тростянецька селищна рада лідер?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

З появою системи електронних закупівель «Прозорро», яка працює за принципом «всі бачать все», у громадськості з’явилась можливість контролювати, хто і як витрачає бюджетні кошти.

Тож майже одразу з такою можливістю зорганізувалась мережа небайдужих громадських активістів, які розпочали непросту моніторингову діяльність. Це спільнота Дозорро, учасники якої моніторять закупівлі по всій країні. У Вінницькій області представником Дозорро є громадська організація «Філософія серця». Про результати роботи за підсумками 3-х років роботи говорили на пресконференції 12 вересня 2019 року.


Організацією був складений рейтинг установ найбільших «ляпів» по закупівлях.

На 1 місці закупівлі Тростянецької селищної ради:

закупівлі цієї ОТГ на 76,5% складаються із закупівель робіт. Це мало б свідчити про відбудову життєво важливих для громади об’єктів.

Увагу моніторів привернули закупівлі ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД». Разом ці учасники освоїли понад 6 млн грн. на 13 закупівлях. За даними пошуково-аналітичної системи YouControl Аветисян Артур є засновником та керівником ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД». Також привернули увагу закупівлі дитячого майданчика та його компонентів, сумарно бюджет склав близько мільйона гривень, та облаштування тротуару по вул. Шкільній, на який було витрачено більше 700 тис. грн., є підозра про подвійну оплату виконаних робіт, і що дані роботи проводились у минулому році.

Щороку в Тростянецькій громаді ремонтуються одні й ті самі вулиці, борди та стоянки. На думку експертів, на витрачені кошти на ремонт вулиці Соборної та стоянок вздовж неї шар асфальту мав бути близько 1 м та вся вулиця мала бути облаштована стоянками. Наразі очолює Тростянецьку селищну раду Червонецька Людмила Іванівна.

Також відзначили закупівлю автомобіля Renault TRAFIC 2019 року випуску. Запланована ціна була 920 тис. грн. У цей же час на сайті “renault” вартість такого авто коливається від 750 900,00 до 788 500,00 грн., а на інших автомобільних сайтах ще нижча — від 690 900, 00 до 728 500,00 грн. Викликали підозри і учасники закупівлі. Вони обидва є дистриб’юторами РЕНО та жодного разу не понизили ціну на аукціоні.

За всіма зазначеними фактами було скеровано звернення до контролюючих та правоохоронних органів. Громадські монітори сподіваються, що у разі підтвердження порушень будуть вжиті відповідні заходи для прийняття рішення щодо відкриття кримінальних проваджень, а озвучені факти не залишаться лише новиною у місцевих ЗМІ.

На 2 місці закупівлі газу в сфері освіти у Вінницькій області. У більшості відділів освіти райдержадміністрації такі закупівлі проводились по однаковій схемі: демпінг переможця до аномально низької ціни для одержання перемоги та доведення ціни до іноді аномально високої.

На 3 місці закупівля термомодернізації Вінницького дитячого садочка №30, яку проводив департамент капітального будівництва Вінницької міської ради. Під час цієї закупівлі було безпідставно дискваліфіковано учасника з найнижчою ціною та обрано іншого.

На 4 місці закупівля сміттєвоза сільською радою Рахнів-Лісових. Для вирішення проблем із вивозом сміття сільська рада витратила 880 тис. грн. Закупили старенький ГАЗ 3309 «Сміттєвоз С» 1995 року за 880 тис.грн.

На 5 місці закупівля медичного обладнання. У жовтні 2017 року дві вінницькі лікарні – Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова та Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги – майже одночасно закуповували медичне обладнання. Лікарня ім. Пирогова закупила обладнання на 50-70% дорожче, ніж міська лікарня швидкої медичної допомоги.

Віра Малафей

Коментарі у Facebook